Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boer Ethiopie laat hogere aardappeloogst liggen

Ethiopische boeren kiezen niet of nauwelijks voor hoogproductieve aardappelrassen. Hun afnemers hebben liever gangbare lokale aardappels, ontdekte PhD-student Gumataw Abebe.

Onderzoeksinstituten in Ethiopiƫ ontwikkelen pootaardappels die zorgen voor een hogere opbrengst en die beter bestand zijn tegen ziekten. Je zou verwachten dat die gretig aftrek vinden bij de akkerbouwers, temeer daar de vraag naar aardappels toeneemt door de bevolkingsgroei. Toch gebeurt dat niet, concludeert Abebe uit de bedrijfsgegevens van 350 Ethiopische boeren. Hij promoveerde in juni in Wageningen, maar publiceert het onderzoek nu pas in Agricultural Systems.



'De boeren weten dat de onderzoeksinstituten rassen leveren met een hogere opbrengst en betere ziekteresistentie', zegt begeleider Jos Bijman van de leerstoelgroep Bedrijfskunde. 'Maar hun kopers hebben geen belangstelling voor deze rassen. De handelaren, die aardappels inkopen voor (super)markten, hotels en restaurants, kijken naar de grootte en de kleur van de aardappels. Bovendien speelt de 'stew quality' van de aardappels voor het gebruik in stoofschotels een rol. En dan kiezen ze doorgaans voor de lokale rassen.

'De instituten hebben niet goed gekeken welke eigenschappen van de aardappel gewild zijn bij de consument', zegt Bijman. 'Het overheidsbeleid is gericht op voedselzekerheid en hogere opbrengsten, maar vergeet wat de markt wil.' Hij denkt dat de instituten de consumentenwensen beter moeten meenemen in hun veredelingsprogramma. Nu worden de nieuwe rassen alleen verbouwd door boeren die verbonden zijn aan de instituten en aan ontwikkelingsprogramma's van ngo's.

Wat ook meespeelt, zegt Bijman, is dat de markt voor pootaardappels in Ethiopiƫ niet goed is ontwikkeld. 'De prijs voor pootaardappels en gewone aardappelen is op dit moment bijna gelijk. De boeren zijn niet gewend om meer geld te betalen voor goede pootaardappels.'


Bron: Resource
Publicatiedatum: