Swisspatat: vroege aardappelconcept 2014 aangenomen

Zwitserland - Om voor de nieuwe aardappeloogst een teeltplanning voor het komende jaar mogelijk te maken die zo mogelijk op de behoeften is afgestemd, hebben de vertegenwoordigers van de Zwitserse productie en handel het vroege aardappelconcept 2014 aangenomen, dat ten opzichte van 2013 onveranderd is gebleven. Het zwaartepunt ligt nog steeds op een zo mogelijk vroege volledige marktverzorging met schilvaste aardappelen van de nieuwe oogst, aldus Swisspatat.
 
De markt tijdens de overgangsfase van opslagaardappelen naar de nieuwe binnenlandse aardappeloogst volledig te verzorgen met schilvaste, vastkokende aardappelen uit eigen land, is elk jaar weer een evenwichtsact voor de branche. Onder meer door de moeilijkere groeiomstandigheden was het vroege aardappelseizoen van dit jaar bijzonder uitdagend. Deze uitdaging werd dankzij de goede en gemeenschappelijke samenwerking binnen de branche goed overwonnen.
 
Schilloze vroege aardappelen van de rassen Lady Christl en Agata werden ook dit jaar bij de groothandelaren alleen als specialiteit verkocht. Dit zal ook komend jaar zo blijven. Het marktpotentieel is echter erg beperkt. De beide rassen zullen zo snel mogelijk na de oogst en tot in juli aangeboden worden.
 
In principe zal men net als in 2013 vasthouden aan de rasverdeling. De raskeuze moet echter beslist met de afnemer afgesproken worden zodat de markt zo vroeg mogelijk van Zwitserse vroege aardappelen kan worden voorzien. Het is belangrijk dat er in de vroege gebieden ook vroegrijpe aardappelrassen geteeld worden. Een uitbreiding van het teeltgebied is momenteel niet gewenst.
 

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.