Voor het eerst in zes jaar volumegroei wegtransport verwacht

ABN AMRO verwacht dat binnenlands wegtransport in 2014 voor het eerst in zes jaar een volumegroei zal rapporteren. De verwachte groei, van 0,6 procent, wordt in belangrijke mate bepaald door de groei in het industriële segment. Daarnaast is de prognose dat er minder slechte omstandigheden in de bouwsector zijn. Voor 2013 verwacht ABN AMRO nog een daling van 0,5 procent in transportvolumes. De stijging van de grensoverschrijdende volumes is dit jaar niet voldoende om de 1 procent daling in binnenlandse transporten te compenseren.

Bouw drukt transportvolumes

In 2014 verwachten wij 'minder slechte' bouwomstandigheden. De bouwproductie zal met 1 procent dalen in tegenstelling tot 5 procent in 2013. Hierdoor zal de bouwsector in 2014 de totale binnenlandse transportvolumes met 0,2 procent drukken in tegenstelling tot 1 procent in 2013. Het transport van bouwmaterialen was verantwoordelijk voor maar liefst 68 procent van de daling van de transportvolumes op de Nederlandse markt in de periode 2008-2011. Ontwikkelingen in de bouwsector zijn van groot belang voor de korte termijn vooruitzichten voor de logistieke sector.

Stijgende industriële productie

In 2014 zullen exportperspectieven in landen als Duitsland, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten leiden tot productieherstel in Nederland. De hierdoor verwachte 2 procent toename van industriële productie in 2014 zal 0,4 procentpunt bijdragen aan de groei van binnenlandse transportvolumes.

Profiteren van Europees herstel

In 2014 wordt een volumetoename in het grensoverschrijdend vervoer van 1,2 procent verwacht. Nederland profiteert van aantrekkende economische omstandigheden in de Verenigde Staten en de Eurozone, met Duitsland als aanjager. Het grensoverschrijdende vervoer groeit al vanaf 2011. Dit heeft te maken met de economische groei die Duitsland en België in 2010 alweer rapporteerden. Deze twee landen bepalen gezamenlijk 80% van het grensoverschrijdend beroepsgoederenvervoer.


Download Sectorupdate Transport en Logistiek - Licht herstel binnenlandse volumes wegtransport in 2014 (PDF).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.