Gemiddelde opbrengst knolselderij wordt niet gehaald in 2013

Het bestuur van de Knolselderijtelersvereniging Nederland heeft onlangs weer haar jaarlijkse proefrooiingen uitgevoerd in een aantal percelen knolselderij. Geconstateerd is dat er eind oktober 14% minder kg-opbrengst is dan gemiddeld. Door het soms late planttijdstip en de aanhoudende droogte in de maand juli zijn de knolselderijplanten onvoldoende gegroeid.

Elk jaar (vanaf 1998) wordt er door de bestuursleden van de vereniging medio september en eind oktober een proefrooiing gedaan. Van vijftien percelen wordt een aantal knollen op een vergelijkbare manier handmatig gerooid en gewogen. Aan de hand van een berekening kan de opbrengst per hectare verkregen worden. In de afgelopen jaren is er een redelijk constante ontwikkeling te zien geweest wat betreft de groei tussen de eerste en de tweede proefrooiing.

De gemiddelde opbrengst over de jaren vanaf 1998 bedraagt eind oktober 56 ton, terwijl men dit jaar op dat tijdstip met 48 ton genoegen moet nemen. Diverse telers wachten nu nog met oogsten om de opbrengst nog wat te laten stijgen. Het oogstrisico neemt daarmee echter toe. Het Nederlandse areaal knolselderij is in 2013 vergelijkbaar met 2012. Door middel van deelname aan het Prijs Informatie Systeem Knolselderij van VTA kunnen knolselderijtelers de prijsvorming van afgesloten leverings-overeenkomsten volgen.

Bron: Knolselderijtelersvereniging Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.