ondakns algemene daling

Spanje: aardbeienexport naar VK stijgt met 21%

De aardbeienexport van Spanje is met 5,5% gedaald. De twee bestemmingen die het meest dalen zijn Frankrijk en België (respectievelijk 20 en 33%), waarschijnlijk als gevolg van de Marokkaanse concurrentie en de eigen uitbreiding. Hoewel Duitsland nog steeds de grootste importeur van Spaanse aardbeien is, met 33,89% van de productie, zijn de verzendingen naar het Verenigd Koninkrijk met 21% gestegen tijdens het eerste semester van dit jaar. De export bereikte een totaal van 24.000 ton.

Volgens gegevens van de Associatie van Aardbeienproducenten en -exporteurs in Huelva (Freshuelva), is Duitsland nog steeds Europa's grootste aardbeienconsument. Het land importeerde meer dan 80.000 ton. In vergelijking met vorig jaar is de export naar de EU-landen in het algemeen gedaald met 6,2%, hoewel de aardbeienzendingen naar landen buiten de EU met 15% toenamen.

Freshuelva's manager, Rafael Domínguez Guillén, wees erop dat Marokko zich tijdens april en mei "in een voordelige positie bevond om zijn aardbeien in de EU te introduceren, omdat het is vrijgesteld van toltarieven, wat zijn producten veel goedkoper maakt." Wat betreft andere landen: Frankrijk ontvangt 23,1% van Huelva's aardbeienproductie en Italië 9,4%. De rest is op dezelfde niveaus als vorig seizoen gebleven.

De sector heeft nu zijn zinnen gezet op het Amerikaanse continent, waar een van Freshuelva's vennoten, Grufesa, begonnen is met de export van zijn producten (naar Panama) en naar andere landen zoals Rusland, Polen en Finland, die veel potentieel zouden hebben.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.