Alternatieven vanwege mogelijk verbod op chemische koudemiddelen

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft een voorstel aangenomen waarmee het gebruik van chemische koudemiddelen aan banden wordt gelegd. Op dit moment lopen er onderhandelingen zodat men begin 2014 tot een definitief compromisvoorstel kan komen. De hoofdlijn in dit voorstel is dat de gangbare koudemiddelen als R404 en R507 op termijn verboden gaan worden. Het lot van de minder ozon-onvriendelijke R134a is nog onzeker. De milieucommissie wil het gebruik van dit koudemiddel ook beperken.

Gezien deze recente ontwikkeling raadt DLV het af om nu nog een installatie aan te schaffen met R404 of R507. Het alternatief R134a staat weliswaar ook onder druk, maar is voor kleinere installaties het enige koudemiddel waarmee er voldoende praktijkervaring is. In de toekomst zullen waarschijnlijk alleen nog natuurlijke koudemiddelen gebruikt mogen worden. Voor kleinere installaties, zoals de melkkoeling, zijn er nog geen kant en klare oplossingen.

DLV gaat met het praktijknetwerk 'Natuurlijk koelen van pootgoed' op zoek naar de mogelijkheden van deze koudemiddelen. Er zijn wel alternatieven met natuurlijke koudemiddelen. Deze koudemiddelen lijken nu alleen nog rendabel te zijn voor grotere installaties met meer dan 80 kilowatt koelvermogen. Middels een demonstratieproject wordt bekeken of deze ook voor kleinere koelvermogens rendabel zijn te maken.

bron: DLV Bouw, Milieu en Techniek, 06/11/13

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.