Pieter Devos, Devos Fruit:

"Slechte kwaliteit laatste pluk peren werkt marktverstorend"

Tholen - Het hardfruitseizoen is alweer een tijdje van start en de voorraden zijn binnen. Volgens Pieter Devos mogen ze niet klagen. "Maar het is niet makkelijk en vrij rustig over het algemeen. De vraag ligt niet echt hoog en daarnaast zitten we met een uitdaging bij de peren. Bij de laatste pluk zijn er namelijk peren van slechte kwaliteit op de markt gekomen, die de situatie een beetje verstoord hebben. Daardoor is het niet makkelijk om echte goede peren aan de man te brengen voor een duurdere prijs. Plus: daarnaast merken we ook nog steeds dat de markt in Moskou nog steeds gesloten is. Dat maakt de situatie niet makkelijk."Te laat geplukt
"Twee, drie weken terug was er sprake van een overaanbod en weinig vraag. Het was toen nog best warm weer waardoor er veel zachte peren te laat werden geplukt. Dit heeft de markt niet bevorderd. De peren komen zo'n beetje overal vandaan. Ik denk dat iedereen op het einde van de rit meer peren geplukt heeft dan voorheen geschat. Ik denk dat er nu wel een heel groot deel van die peren geruimd zijn en dat we terug met betere kwaliteit kunnen werken. Wij proberen om die peren niet te verhandelen, maar het probleem is als die peren op de markt zijn, moeten ze verkocht worden. Het kwaliteitsverschil is heel groot, maar het prijsverschil tussen goede en slechte is niet altijd te maken. Het is moeilijk onderhandelen. Klanten refereren al snel naar de 'goedkopere' van mindere kwaliteit. Wij kunnen wel een verschil maken met onze goede kwaliteit, maar dat is wel een uitdaging."

Volume neemt binnen enkele weken toe
Volgens hem is het nu even een rustige periode met wat kleinere volumes. "De pluk is gedaan en dan gaan veel telers er even tussenuit. Ik verwacht dat ze binnen twee weken weer terug zijn en dan zal er meer volume op de markt zijn. Als het goed is zal dan ook de vraag toenemen, anders ziet het er slecht uit. Vandaag kunnen we de prijzen nog stabiel houden omdat er een beperkt aanbod is. Maar als morgen het dubbele aanbod op de markt aanwezig is, zal dat ook moeten worden afgezet. Wij verkopen momenteel in het binnenland, in Frankrijk en Scandinavië. Rusland mondjesmaat en ook Spanje is sinds deze week weer begonnen. Het is wel een prijsmarkt dus een heel werk om daar betere prijzen te maken. Er worden heel wat producten van mindere kwaliteit afgezet nu.""De prijzen zijn voor vandaag te laag, vind ik. Vergeleken met vorig jaar zijn ze slecht te noemen, al was het toen wel een extreem goed jaar. Het probleem bij Conference is dat de kleine maten te goedkoop zijn om een goede middenprijs te kunnen maken. De dikkere peren vallen nog wel mee, die lopen zo rond de 60 cent, maar de kleinere maten zitten gemiddeld van 30 tot 40 cent. Dat is een vrij groot verschil."

Voor meer informatie:
Devos Group BVBA
Wijndriesstraat 12
3460 Bekkevoort - België
Tel.: +32(0)16/77.97.58
Fax.: +32(0)16/77.93.58
info@devosgroup.com
www.devosgroup.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.