gang van zaken na schademelding Agro Expertiseburo

"Bedrijfsbezoek bij schade aan gewas belangrijk om bewijsmateriaal veilig te stellen"

De agrarische sector is een van de meest innoverende van de Nederlandse economie. De sector wordt gekenmerkt door schaalvergroting, automatisering, teeltvernieuwing, teeltspecialisatie en ketenintegratie. Om de juiste expertises te kunnen uitvoeren, is ervaring en voortdurende kennisontwikkeling noodzakelijk.

Agro Expertiseburo
Agro Expertiseburo heeft de benodigde ervaring en kennis in huis om u in de agrarische- en groene sector van dienst te zijn bij het optreden van schade. Naast de kennis aanwezig bij de ervaren register schade experts kan Agro Expertiseburo ter ondersteuning een beroep doen op de technische specialisten van de Delft Research Group. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan specialisten op chemisch en microbiologisch onderzoek.

Agro Expertiseburo is sinds 2007 actief op het gebied van schade expertises in de agrarische- en groene sector. Het betreft plant- en dier gerelateerde schadezaken. Wij zijn gespecialiseerd in het verzamelen en interpreteren van bewijsstukken van schadeoorzaken, schuldvraag onderzoeken, het aantonen van het causaal verband, het aangeven van de mogelijke verhaalsmogelijkheden, het berekenen van schades en het co├Ârdineren van het schade afhandelingsproces.

De expertise werkzaamheden worden geheel onafhankelijk uitgevoerd volgens de richtlijnen van het NIVRE (Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts) en de Gedragscode Schade Expertise-Organisaties die in december 2012 goedgekeurd is door het Verbond van Verzekeraars. Opdrachtgevers zijn (agrarische) verzekeraars, agrarische ondernemers, advocaten, rechtbanken en particulieren. De opdrachten worden met de vereiste snelheid gekoppeld aan een adequate informatievoorziening gedurende de werkzaamheden uitgevoerd. De opdracht wordt afgesloten met een heldere (eind)rapportage over aard, oorzaak en omvang van de schade.

Schadezaken
Voorbeelden van schadezaken waarin Agro Expertiseburo expertises verricht zijn: geschillen over koop/verkoop (bijv. plantmateriaal of teeltmaterialen), spuitschade, waterschade, wildschade, transportschade etc. Een belangrijk onderdeel van de expertise is meteen na schademelding een bedrijfsbezoek op de schadelocatie uit te voeren. Omdat de schade vaak levend materiaal betreft(plant of dier) is zaak snel te handelen zodat er geen bewijsmateriaal verloren gaat. Om na te kunnen gaan of schade verhaalbaar is, dient vast te staan wat de oorzaak is van de schade en dient er een causaal verband aanwezig te zijn tussen schadeoorzaak en het gemelde schadevoorval.

Praktijkvoorbeeld
Ook dit jaar heeft Agro Expertiseburo weer verschillende schadezaken behandeld waarbij er schade aan gewassen is veroorzaakt door overwaaien of drift van spuitvloeistof vanaf een belendend perceel. Opnieuw is gebleken dat het snel inschakelen van een deskundig schade expert zinvol is.

De expert maakt foto's van de aangetroffen situatie en stelt indien nodig een monster veilig voor onderzoek naar restanten van residu op het beschadigd gewas. Omdat deze residuen veelal snel afbreken, dient dit monster binnen veertien dagen na schadedatum genomen te worden. Als later blijkt dat de schade oorzaak bijvoorbeeld door tegenpartij niet wordt erkend, is er zoveel tijd verlopen dat het nemen van monsters niet meer zinvol en dus niet meer aangetoond kan worden dat het residu van een gebruikt bestrijdingsmiddel de oorzaak van de gemelde schade was.


Overwaaien aardappel loofdoodspuitmiddel op gewas ijsbergsla
 

Overwaaien aardappel onkruid bestrijdingsmiddel op gewas peer
 
Afsluiting
Voor het met succes kunnen verhalen van een schade of het met succes kunnen indienen van een schade op een eigen schadeverzekering is het belangrijk tijdig een ervaren expert te raadplegen zodat de juiste informatie wordt verzameld en er geen bewijzen verloren gaan.

Voor meer informatie:
Agro Expertiseburo 
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
T: 015 2853617
F: 015 2853486
Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.