Francis van Overstraeten van De Roeck & Zonen over het Spaanse seizoen:

"Kleine maten sinaasappelen gaan een probleem geven"

Tholen - Het citrusseizoen komt moeizamer op gang dan andere jaren. Volgens Francis van Overstraeten van De Roeck & Zonen is er momenteel nog aardig wat volume van overzee op de markt en komt het citrus uit Spanje maar mondjesmaat binnen. "We zijn er weer een paar dagen tussenuit geweest in België. Vorige week was het Allerheiligen en volgende week maandag, de 11e, is het weer een feestdag hier. Dus in die weken is het altijd rustig. Er hangt een beetje een vakantiesfeertje."

Te warm in Spanje
Francis geeft aan dat het momenteel aftasten is wat er gaat gebeuren. "Van Clementines krijgen we nog niet de supergrote volumes binnen. Het komt allemaal maar in kleine aantallen omdat de producten weinig bijkleuren. Dit door te hoge temperaturen in Spanje. Ook de sinaasappelen worden mondjesmaat geleverd. We zitten nu nog met productie van overzee, zeker voor perssinaasappelen. Het seizoen is wat verlaat in vergelijking met vorig jaar."Correct
"De prijzen zijn redelijk correct. Dus als we over Spaanse Clementines praten, gaat het tussen de 9 en 15 euro per kist voor 10 kilo. Bij de Spaanse handsinaasappelen wordt er momenteel een euro per kilo gemaakt. Dat is voor de beste producten, al zijn ze nu nog een beetje zurig. Het is afwachten wanneer er meer citrus uit Spanje gaat komen. Het hangt allemaal af wanneer de temperatuur gaat dalen. Wat een probleem is dit seizoen, is dat er veel kleine maten zijn bij de sinaasappelen. Iedereen wil de grote maten 2/3 maar er is veel 5/6 of kleiner. Bij de eerste variëteiten worden gewoon niet veel grote maten verwacht. Dat gaat een probleem geven. De kleine maten gaan, denk ik, voor niks worden."Registers opentrekken
Er is nog niet veel concurrentie uit andere Europese landen op citrusgebied. "Marokko is nu vooral in Nederland op de markt. De eerste Clementines zijn daar binnen en daar wordt rond de 90 cent tot een euro voor gevraagd. Wij in België hebben daar weinig last van. De Clementines uit Marokko zijn namelijk zonder blad. Dat willen ze hier niet." De handelaar verwacht dat het citrusseizoen na 11 november echt gaat beginnen. "Dan gaan we de registers opentrekken en als het goed is, is er dan genoeg handel én vraag."

Voor meer informatie:
Francis van Overstraeten
De Roeck & Zonen
E.C. Werkhuizenkaai 112-154
1000 Brussel
Tel: +32 (0) 2 2426220
Fax: +32 (0) 2 2159959
Mobiel: +32-479559366

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.