vorst vernielt 35% van de productie

Lagere kersenoogst Chili

Het kersenseizoen in Chili is begonnen. Aanvankelijk werd er een opbrengst van 97.000 ton verwacht, maar de belangrijkste productieregio's werden in september door vorst getroffen, waardoor 35% van de productie verloren is verklaard. De opbrengst zal nu gelijk zijn aan die van vorig jaar, te weten 63.000 ton.

In Chili is de kersenproductie de laatste jaren toegenomen dankzij de toename van het areaal: van 9.000ha in 2009 naar 18.000ha dit jaar. Hoewel het plantingsritme de laatste jaren is afgenomen, is deze nog altijd 1.000ha/jaar.

Bing is de belangrijkste variëteit van het land, gevolgd door Sweet Heart en Sanita. Ook zijn er de laatste jaren variëteiten zoals Lapin, Van, Stella en Summit bijgekomen die beter bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden. Bovendien dragen zij bij aan de verlenging van de productiekalender.

Een groot deel van de productie gaat naar Azië (70% van de export). Van de overige 30% gaat 16% naar de VS, 6% naar Europa en 8% naar Latijns-Amerika. Ondanks de hoge productiekosten en een steeds ongunstiger wisselkoers ten opzichte van de dollar is de kersenproductie winstgevend voor de producenten.

Chili is niet het enige Zuid-Amerikaanse land waar de kersenproductie door vorst is getroffen. In Argentinië zorgt de vorst voor een verlies van 70 tot 80%.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.