Chileense telers leren middelengebruik beperken

Kleine telers in Chili spuiten vaak meer middelen dan nodig is. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid, ze doen zichzelf er ook financieel mee tekort. Het expertisecentrum Wageningen UR Chile gaat daarom trainingen geven aan kleine boeren om zuiniger met beschermingsmiddelen om te gaan. "Wij laten zien dat het in hun eigen belang is minder te spuiten", vertelt Marian Geluk, directeur van Wageningen UR Chile.Gevolgen van te veel landbouwgif op groenten
Zijn de maximum residu levels (MRL's) op groenten en fruit overschreden, dan nemen supermarkten en de voedselverwerkende industrie deze producten niet af. In Chili worden echter veel groenten nog verkocht op de lokale markten, waar deze controles niet uitgevoerd worden. Daardoor lopen Chilenen, die groenten op de markt kopen, het risico dat de producten te hoge concentraties residuen bevatten. Chileense boeren maken bovendien onnodige kosten als ze te veel middel gebruiken. Daarnaast leidt overmatig gebruik van beschermingsmiddelen vaak tot extra belasting van het milieu en met name van het oppervlakte water. Datzelfde water dat ook weer gebruikt wordt voor irrigatie. Reden genoeg voor het Chileense ministerie van Landbouw een tender uit te schrijven die zich richt op het verbeteren van de aanpak van de gewasbescherming.

Afnemers betrekken bij landbouwvoorlichting
De landbouwvoorlichting die Wageningen UR Chile gaat verzorgen, zal met name de voordelen voor de boeren benadrukken van 'good agricultural practice'. "Daarin onderscheidt ons programma zich van de vele andere landbouwtrainingen die er zijn in Chili", vertelt directeur Geluk. "Om die boodschap over te brengen betrekken we er vanaf het begin ook supermarkten, leveranciers van beschermingsmiddelen en waterbedrijven bij."

Alumni verzorgen deel van trainingen
Het grootste deel van de voorlichting komt voor rekening van zes Chileense consultants, waarvan er drie zijn opgeleid aan Wageningen University. "Die oud-studenten benaderden ons tijdens de alumnibijeenkomst in Santiago de Chile, die in mei 2013 werd georganiseerd ter ere van het 95-jarig bestaan van Wageningen University", vertelt Geluk. "Zij stelden voor om Chileense landbouwers volgens de Wageningse principes voorlichting te geven. Samen met onderzoekers in Wageningen hebben we toen, via Skype en mail, een voorstel ingediend bij het Instituto de Desarrollo Agropecuario (INDAP), dat onderdeel is van het ministerie van Landbouw. En tot onze grote genoegen hebben we die tender gewonnen."

Wageningen UR traint de trainers
"Het grootste deel van de tender van 500.000 euro wordt besteed in Chili", legt Geluk uit. "Slechts 40.000 euro gaat naar Wageningen UR. Van dat geld leidt Wageningen UR de consultants op, begeleidt de aanpak en geeft ondersteuning bij het opzetten van het trainingsprogramma. Een klein deel gaat ook naar organisatie en administratie. De rest wordt gebruikt om de consultants te betalen, de zaaltjes te huren, vervoer te vergoeden, enzovoorts." Het doel is om in 18 maanden tijd 400 telers een gedegen voorlichting in 'good agricultural practices' te geven. Geluk: "Wij trainen een aantal voorlopers, die de kennis vervolgens ook verder zullen moeten verspreiden."

Wageningen UR Chile
Het is het eerste project van Wageningen UR Chile dat zich direct richt op kleine telers. Het Expertisecentrum dat in 2012 in Santiago de Chile is gestart onder leiding van Wageningen UR, richt zich normaliter op technologisch onderzoek voor de voedselverwerkende industrie. "Maar dit is een land van primaire productie. Die sector is enorm. Terwijl de levensmiddelensector nog best klein is. Wij zitten hier daarom ook vooral om die levensmiddelensector verder te ontwikkelen, maar het is ook hartstikke leuk en belangrijk om agronomisch werk te doen", aldus de directeur van Wageningen UR Chile.

Bron: Wageningen UR

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.