Geslaagde inkomende missie van (agrarische) ondernemers uit de Palestijnse Gebieden

In deze nieuwsbrief heeft Verbos Business Development eerder een oproep gedaan aan lezers om in contact te komen met agrarische ondernemers uit de Palestijnse Gebieden. Verbos heeft hierop veel positieve reacties gekregen. Mede op grond daarvan heeft deze week een geslaagde missie plaatsgehad, waarin veel contacten zijn gelegd tussen de Palestijnse agrarische ondernemers en Nederlandse importeurs en toeleveranciers.De Palestijnse ondernemers die in Nederland op bezoek waren, zijn allen gevestigd op de Westbank, het gebied rond de Jordaan Vallei. Dit gebied is het oudste agrarische gebied ter wereld. Door de hoogteverschillen in dit gebied is het een gebied bij uitstek om tal van kwalitatief goede producten te telen. Van oudsher natuurlijk olijven en dadels; tegenwoordig veel soorten verse kruiden, druiven, tomaten, paprika's.

Voor en tijdens het bezoekprogramma is het duidelijk geworden dat de ondernemers zich actief willen inzetten voor de opbouw van de Palestijnse staat door met hun onderneming de locale economie te stimuleren. Ondanks de politieke problemen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteiten kan dit plaatsvinden, omdat daar op zakelijk niveau niet veel van te merken is.

Maandag 28 oktober was de startdag in Den Haag (bij VNO/NCW). Veel informatie werd gegeven over het Nederlandse overheidsbeleid, die de economische samenwerking met de Palestijnse Gebieden wil bevorderen door (financiële) instrumenten in te zetten, zoals PUM, PSI, DGGF, DHK etc. Deze instrumenten geven zowel aan Nederlandse als Palestijnse bedrijven een impuls om met elkaar in Palestina projecten te realiseren.

Dinsdagmorgen 29 oktober hebben de ondernemers een bezoek aan de Rotterdamse haven gebracht, waarin zij gezien hebben hoe de logistieke keten er aan de Hollandse kant uitziet.

's Middags werd eerst een discussie gevoerd over de kansen en moeilijkheden die de Palestijnse ondernemers ervaren met het doen van zaken met het buitenland. Vervolgens was er een introductie over het internetplatform Tacler. Met behulp van een presentatie over de Aqus Soil Approach bezon men zich over het gebruik van water in land- en tuinbouw. Toen startten de bedrijfsbezoeken.

Verbos heeft de ondernemers zowel in contact gebracht met importeurs voor hun producten (verse kruiden, tomaten, paprika's), als hen ook kennis laten maken met de Nederlandse tuinbouw. Zo is o.a. op woensdag 30 oktober een bezoek aan de Demokwekerij Westland gebracht en heeft een bedrijfsbezoek aan een teler van verse kruiden plaatsgevonden.

Voor de Palestijnse ondernemer die in Jericho een Agro Industrieel Park wil opzetten, heeft een rondleiding op het ABC terrein in Poeldijk plaatsgevonden en zijn er gesprekken geweest met veel toeleveranciers op het gebied van bijvoorbeeld koeling, verpakking. Ook is er een ontmoeting geweest met de WUR, vanwege hun expertise op het gebied van het opzetten van agro logistieke parken op diverse plaatsen in de wereld.

Zowel de Nederlandse als de Palestijnse ondernemers hebben ons laten weten het een geslaagd bezoek te hebben gevonden. Er zijn hele concrete nieuwe mogelijkheden voor alle partijen met nieuwe interessante business kansen. Een stevige basis is gelegd voor het verder zaken doen tussen Palestijnse en Nederlandse bedrijven en voor verdere samenwerking.

Het bezoekprogramma is gefinancierd door de Nederlandse overheid. Verbos Business Development is een official geselecteerde partner van de Nederlandse overheid wat betreft de Matchmaking Faciliteit.

Heeft u alsnog interesse om in contact te komen met deze Palestijnse ondernemers of andere buitenlandse potentiële leveranciers? Of wilt u meer weten over het doen van zaken met buitenlandse ondernemers, bijvoorbeeld met betrekking tot de instrumenten die de Nederlandse overheid daarvoor open heeft staan? Neem gerust contact op met Verbos op tel. 0174 – 625 344 of mail naar phs@verbos.nl Zie voor meer informatie ook onze website www.verbos.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.