Saoedi-Arabië: tomatenprijzen bereiken recordhoogte

De prijsstijging eind oktober van tomaten naar 18 riyal (€3,50) per kilo, wordt door velen toegeschreven aan interne en externe factoren. Daarnaast daalde de tomatenproductie gedurende het winterseizoen. De sterke prijsstijging zou ook kunnen worden toegeschreven aan het naderende einde van de amnestieperiode voor buitenlandse werknemers.

Verkopers op de fruitmarkt hebben ook geweigerd de prijzen te verlagen, omdat de voorraad schaars is en de vraag stijgt. Ondernemer Abdullah Isakh vertelde dat de prijsverhoging door telers en groothandelaren niet gerechtvaardigd is. "De recente verandering in de lokale arbeidsmarkt speelde een belangrijke rol. Het aantal expatwerknemers neemt af en de arbeidskosten stijgen. Uiteindelijk lijdt de consument steeds onder de stijgende prijzen."

Volgens het hoofd van het ministerie van Arbeid, Khaled Al-Atallah, is de prijsstijging normaal in deze tijd, omdat de markt is 'ontdaan' van illegale werknemers die de markt beheersten. Nu is de markt beperkt tot enkele kraampjes. Hij zei: "De belangrijkste factor achter de prijsstijging van tomaten zijn de ondernemers zelf, die opzettelijk de krapte op de markt hebben gecreëerd. Dit komt gedeeltelijk doordat er geen toezicht is op de fruitmarkt."

Source: saudigazette.com.sa

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.