ontworpen en gerealiseerd door de lokale bevolking en bedrijven

'De Juun' is ode aan uienverwerkende bedrijven in ReimerswaalTholen - Gistermiddag werd op de locatie 'Luchtenburg' - precies tussen Kruiningen, Krabbendijke, Oostdijk en Waarde in - de 'Juun' onthuld. Dit kunstwerk is ontstaan door gezamenlijke inspanningen van lokale ondernemers en staat symbool voor de kern van de uienverwerkende streek in Reimerswaal. Veel vertegenwoordigers van de plaatselijke uienbedrijven kwamen dan ook een kijkje nemen bij de onthulling van het drie meter hoge kunstwerk.Het idee voor 'De Juun' kwam uit de koker van Jaap Nieuwenhuijse van Jonika uit Oostdijk. Hij vond in dorpsgenoot Cok Balkestijn een enthousiast ontwerper voor het kunstwerk en Burg Machinefabriek - ook al met roots in Oostdijk - zorgde voor de uitvoering.


Ook Arjan van Burg van Burg Machinefabriek werd bedankt

De materiaalkosten zijn opgebracht door de acht omliggende lokale uienbedrijven. "Iedereen werkte enthousiast mee. We hebben niemand van buitenaf nodig gehad om dit voor elkaar te krijgen", vertelt Jaap Niewenhuijse trots.


Jaap Nieuwenhuijse voor de camera's van Omroep Zeeland

De directeur van Jonika kwam op het idee voor de 'ui van roestvrij staal' toen de rotonde bij de afrit van de A58 was gerealiseerd. Hij wilde 'De Juun' in eerste instantie op de rotonde geplaatst hebben, maar toen dat niet mogelijk bleek, is gekozen voor plaatsing naast de weg. "Dankzij De Juun kunnen alle voorbijgangers zien dat de uien een belangrijke rol spelen in de economische ontwikkeling en werkgelegenheid van dit gebied."Wethouder De Kunder van Reimerswaal gaf de initiatiefnemers een groot compliment dat de bedrijven op eigen kracht - en zonder subsidie - de handen ineen gestoken hebben en de plaatsing van het kunstwerk hebben gerealiseerd. "Dat is uniek en het is een prachtige ode aan onze juun."


Bedankjes aan de bouwers

"Er zijn gigantisch veel vrachtwagenchauffeurs uit Europa die hier naar Waarde of Oostdijk komen. We vonden dat er een ori├źntatiepunt moest zijn als ze deze streek inkwamen. Ze konden het al ruiken. Nu kunnen ze het ook zien", zegt ontwerper Balkestijn. Hij spreekt dan ook liever van een landmark als van een kunstwerk. "Het resultaat is precies geworden, zoals ik bedacht had."


Allewijn is altijd goed voor een quote. Klik hier voor de videoreportage van Omroep Zeeland

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.