"Erwin Verhaegen, Horeca 2000: "Morilles steeds schaarser"

"Fenomenaal seizoen boschampignons met goede prijzen"

Tholen - Het seizoen van de Belgische boschampignons is weer voorbij. "Dit loopt van eind augustus tot half oktober", vertelt Erwin Verhaegen van Horeca 2000. "We kunnen spreken over een productief seizoen met hele goede prijzen", geeft hij tevreden aan. Champignons is één van de passies van Verhaegen en een deel van zijn producten gaat hij ook zelf plukken in de Ardennen. "Vanaf dat het seizoen begon ben ik vrijwel ieder weekend in de bossen geweest om ze te zoeken. Dat is allemaal prima verlopen, behalve die ene keer dat ik een everzwijn van 100 kilo tegenkwam."Morilles steeds duurder
Erwin Verhaegen van het bedrijf Horeca 2000 staat al ruim 40 jaar op de vroegmarkt in Brussel. "We leveren onze producten met name aan horecabedrijven zoals restaurants en brasserieën. Daarnaast ook aan grootkeukens. Naar kerst toe worden boschampignons veel geconsumeerd. Momenteel hebben we ook nog een divers assortiment, het komt alleen van andere contreien. Gedroogde zijn het ganse jaar door beschikbaar, al beveel ik de meeste klanten verse aan. Maar voor sommigen is gedroogde weer een oplossing. Welke ik wel gedroogd kan aanbevelen, zijn de morilles, ze zijn alleen vrij duur. De afgelopen jaren is de productie van dit soort erg gedaald, ze zijn erg onderhevig aan milieuvervuiling, net als truffels. Door de schaarste worden ze ook telkens duurder en kunnen ze tot 350 euro de kilo opbrengen. Nu moet ik je wel zeggen dat je het qua volume maal vier kan doen. Als je 250 gram gedroogde morilles in het water legt, zuigen ze zich vol en is het binnen een kwartier een kilo. Morilles groeien trouwens het beste in een bos dat het jaar voordien is afgebrand."

Fenomenaal
De handelaar concludeert dat het binnenlandse seizoen van boschampignons fenomenaal was. "De productie was echt enorm en ook voor volgend jaar wordt een goed seizoen verwacht. Mensen gaan steeds voorzichtiger om met de natuur, ook mede daardoor was de productie goed. Er zijn er nu heel veel blijven staan die de sporen hebben uitgezet voor volgend jaar. De girollen, hanekammen en cantharellen waren opvallend goed in productie dit seizoen."

Voor meer informatie:
Erwin Verhaegen
Horeca 2000
Mabru/Werkhuizenkaai 20-22
B-1000 Brussel
Tel: +32(0)2241 1386
Fax: +32(0)2241 4725

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.