EU-project QUAFETY: moleculaire merkers van bladveroudering ontdekt

Bladveroudering heeft onvermijdelijke gevolgen heeft voor de kwaliteit en de houdbaarheid van vers gesneden bladgroenten. Onzorgvuldige teeltmethoden bij de oogst en tijdens de naoogst kunnen grote invloed hebben op de kwaliteit van het eindproduct en leiden tot versnelling van de bladveroudering. 

Binnen het Europese onderzoeksproject QUAFETY, dat kijkt naar kwaliteit en veiligheid van vers gesneden producten, hebben wetenschappers aan de Universiteit van Milaan (Italië) en Cardiff (VK) geïsoleerde moleculaire 'merkers' geïsoleerd om de kwaliteit van vers gesneden rucola (Diplotaxis tenuifolia L.) te evalueren. De isolatie is verkregen door middel van moleculaire 'sequencing' technologie (NGS).

Rucolaplanten werden gekweekt in substraatloze systemen in gecontroleerde groeikamers. De vergeleken opslagcondities waren:
  1. Vers gesneden bladeren opgeslagen in het donker bij 4 ° C
  2. Vers gesneden bladeren opgeslagen in het donker bij 20 ° C
  3. Gewonde vers gesneden bladeren opgeslagen in het donker bij 20 ° C
De RNA-sequentie heeft een groot aantal genen verstrekt dat kan worden gebruikt als moleculaire kwaliteitsmerkers. Wetenschappers ontdekten vooral dat de genen gekoppeld aan bladveroudering sterk tot uitdrukking kwamen kort na de oogst en de eerste dag van opslag.Click here to enlarge the table above.

Bron: Cavaiuolo M., Cocetta G., Spadafora N., Muller C., Rogers H., Ferrante A., "Senescence associated markers to evaluate the quality in postharvest rocket fresh-cut leaves", poster showed at 6th Workshop on Leaf Senescence, 14-18 October 2013, INRA, Versailles, France.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.