India gericht op China en Iran om met uien politieke hitte te bekoelen

De Indiase regering zal waarschijnlijk geen aanzienlijke hoeveelheden kunnen importeren voordat de deelstaatsverkiezingen beginnen op 11 november. De door de staat gerunde bedrijven doen hun best om deals te sluiten met private spelers om risico's te vermijden.

De Indiërs eten wel 15 miljoen ton uien per jaar door ze als basis voor traditionele gerechten te gebruiken. Dit gebruik heeft gezorgd voor hoge prijzen die in het verleden bijdroegen aan de val van de deelstaatregeringen.

De retailprijzen van uien zijn in drie maanden verviervoudigd en liggen nu op meer dan 100 roepies (€1,18) per kilo, een bedrag waar een derde van de populatie per dag op leeft. De voorraadkrimp die werd veroorzaakt door droog weer, heeft de oogst belemmerd. De uienprijzen droegen enorm bij in het verhogen van de inflatie tot 6,46 procent en de regering wordt geconfronteerd met oproepen vanuit de media om de prijzen omlaag te brengen.

De verkiezingen in de hoofdstad en in de deelstaten Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh en Mizoram, gaan in november van start. De door de staat gerunde agentschappen drijven de importoffertes, maar de voorraden komen waarschijnlijk pas na 3-4 weken. De hoeveelheden zijn dan ook minuscuul vergeleken bij de vraag. Particuliere handelaren kunnen 's werelds tweede producent en consument ook niet redden omdat ze weten dat de prijzen snel kunnen dalen - telers hebben overal geplant om te profiteren van de hoge prijzen. "Onze prijzen zijn te hoog. Kopers gaan over naar Pakistan en China", aldus een exporteur uit Mumbai. Indiase uien kosten €654 per ton terwijl dat bedrag in China €414 is.

De leveringen van de nieuwe seizoensoogst kan in twee tot drie weken beginnen en dat zou de prijzen omlaag drukken. Maar er wordt zware regenval verwacht in de grote uienteeltstaten Maharashtra, Andhra Pradesh en Karnataka - en dat kan rampzalig zijn als dit de oogst beschadigt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.