Ierland: aardappeloogst gaat rap door

Ongeveer 30 procent van de Ierse aardappeloogst van dit jaar ligt nu in de winkel en telers verwachten dat het resterende veldwerk ruim voor Kerst zal worden afgerond. Conor O'Malley, boerderijmanager van Meade Potato Company, vertelde: "We begonnen op 30 september te rooien. De roostergewassen brengen tussen de 18 en 23 ton per acre op. Dit zijn verrassend hoge cijfers, gezien de zeer droge zomer. De knolkwaliteit is uitstekend, maar in sommige gewassen vormt schurft een probleem, hoewel dat niets is om over naar huis te schrijven. Een aantal telers irrigeert de gewassen tijdens droge perioden. Deze aanpak stimuleert de opbrengst, maar reduceert ook het risico op schurft."

De regen van deze week riep de oogst tot een tijdelijke halt. "Deze weersomstandigheden waren zeer welkom aangezien de regen de bodem wat hielp loskomen", legde O'Malley uit. "Maar de hevige regenval van deze week leidde tot serieuze verslechtering van de bodemgesteldheid. Zodra die verbetert, gaan we terug de velden in."

Volgens O'Malley is het nog te vroeg om het over de aardappelprijzen te hebben. "De telersomzet verslaan wel de recordniveaus van vorig jaar", gaf hij toe. "Maar 2012 was een slecht jaar. De realiteit is dat de aardappelmarkt aanzienlijk is teruggelopen sinds het begin van de oogst van dit jaar. Een normaler handelsjaar ligt in het vooruitzicht."

Source: www.agriland.iepu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.