"Jan Nowakowski: "Nieuwe markten, zoals Afrika en Midden-Oosten belangrijk"

Polen zal Amerikaanse appelvolume benaderen

Verwacht werd dat het Poolse appelseizoen dit jaar vertraagd zou zijn, maar wegens het goede weer aan het begin van de herfst, is de oogst op tijd. "Momenteel zitten we in het midden van de oogstperiode", vertelt Jan Nowakowski van Genesis Fresh. "Gala, Champion en Ligol zijn al geoogst en Gloster, Jonagold, Jonagored en Idared zullen nu volgen. De weersomstandigheden zijn ook erg gunstig: warme en zonnige dagen en koudere nachten zorgen voor kleurrijke appelen. De oogst zal naar verwachting eind oktober aflopen."Er zullen ongeveer 20-30% minder appelen worden geproduceerd dan vorig jaar. Wegens het groeiende aantal boomgaarden in Polen, zal het appelvolume naar verwachting in de komende 5-8 jaar stijgen tot 4 miljoen ton. Momenteel is Polen de grootste appelproducent van Europa. Met de stijgende appelproductie zullen ze de Amerikaanse productie benaderen, wat betreft volume. "Dit betekent dat we onze appelen naar nieuwe markten moeten exporteren. Met de dalende productie in West-Europa hebben we grote kans om niet alleen de belangrijkste leverancier van Europa te worden, maar ook van verdere bestemmingen zoals Afrika en het Midden-Oosten", zei Nowakowski.Genesis Fresh levert aan westelijke landen zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en natuurlijk Rusland, de belangrijkste exportbestemming voor Poolse appelen. De belangrijkste variëteiten van Genesis Fresh zijn Jonagold, Jonagored, Red Chief, Champion, Gala Must, Gloster, Ligol en Idared. De zomer is net afgesloten met zomerappelen Paulared, Delikates en Piros. Er zijn ook nog wat volumes Cortland en Lobo beschikbaar.

Genesis Fresh zal dit seizoen ook aan Afrika en het Midden-Oosten leveren. "Dit zijn interessante bestemmingen voor onze appelen, die door de nieuwe markten al worden erkend om hun goede kwaliteit. Deze markten hechten waarde aan goede kleuring en hardheid. De soorten die niet schadegevoelig zijn tijdens lange afstandsreizen en die nog vers zijn bij aankomst, zijn veelgevraagd", zei Nowakowski.Genesis Fresh zal dit jaar, net als elk jaar, een speciaal product aanbieden: appelen voor Valentijnsdag. Bovendien komt het bedrijf dit jaar met een nieuw product: appelen voor Kerstmis. "Daarnaast zijn wij in staat appelen te laseren en waxen om versheid te behouden en er teksten op te schrijven zoals 'Fijne kerst', 'Een mooie dag' etc."

Voor meer informatie:
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: + 48 22 378 34 05
Fax: + 48 22 378 34 66
www.genesisfresh.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.