Scholing, maatschappelijk nut óf verplichting?

Uitzendbureaus werven sinds enige tijd medewerkers uit onder andere de MOE-landen. Het gaat hier om medewerkers die tijdelijk (seizoensgebonden) arbeid verrichten, maar ook om medewerkers die hier langere tijd zullen verblijven. Voor deze groep medewerkers, maar met name de laatste groep, is het volgen van een opleiding verstandig om zich, niet alleen op de werkvloer, maar ook in de samenleving beter en sneller te kunnen integreren en zich te kunnen bewegen.

Sinds een jaar of twee wordt er scholing aangeboden en zijn er opleidingspakketten samengesteld, gericht op de arbeidsmigranten. Een dergelijke Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) gaat verder dan slechts Nederlandse woordjes leren na het werk in de bedrijfskantine. Gediplomeerde docenten geven zowel theorie, als praktijklessen (Beroeps Praktijk Vorming) en de studenten worden hier ook op geëxamineerd. De diploma's zijn geen certificaten van deelname, maar een officieel MBO-diploma, erkend door het ministerie van OC&W.

De overheid heeft voor dergelijke trajecten een fiscaal voordeel ter beschikking gesteld, in de vorm van de Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premie voor volksverzekeringen (WVA). Dit voordeel dient het betreffende uitzendbureau aan te wenden aan gedegen onderwijs, welke voldoet aan de daaraan gestelde eisen en voorwaarden. Natuurlijk hangt aan dit alles wet- en regelgeving en wordt hier, terecht, door de belastingdienst in samenwerking met het ministerie van SZW streng op gecontroleerd en geaudit.

Het is gebleken dat in de praktijk enkele uitzendbureaus dit WVA-voordeel niet, of slechts gedeeltelijk aanwenden aan scholing en proberen weg te komen met slechts één uurtje Nederlandse les eens in de twee of drie weken. Dit haalt natuurlijk de kwaliteit naar beneden en bovendien is dit een vorm van misbruik van de fiscale voordeelregeling, die ter beschikking is gesteld om de arbeidsmigrant naar een hoger niveau te brengen en niet om winst te behalen.VoornePutten Uitzendbureau BV kan met trots zeggen dat zij deze auditronde positief heeft kunnen afronden en komt hierbij, aldus belastingdienst, als één van de betere bureaus in Nederland uit de bus. Hoe dan? Simpel: de opleiding serieus nemen, de wet- en regelgeving goed toepassen en onszelf daarin goed laten begeleiden door een bedrijf dat gespecialiseerd is in dergelijke scholingstrajecten. Verder zijn onze medewerkers niet verplicht om scholing te volgen, maar is dit voor een ieder vrijwillig. Vrijwillig, doch niet vrijblijvend! Wij verwachten serieuze inzet.

Daarmee is de WVA-toepassing juist aangewend en mogen wij met recht zeggen: "Uw kwaliteit, onze zorg!"

Voor meer informatie:
Voorne Putten
Oud Camp 8
3155 DL Maasland
t +31 (0)174-294500
f +31 (0)174-290991
info@voorneputten.nu
www.voorneputten.nuPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.