Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Shawn Harris, Nature's Pride

“Wij kiezen voor de moeilijke weg”

"Duurzaamheid is een van de funderingen binnen Nature's Pride", zegt directeur Shawn Harris. "Het zit verweven in alle processen, in de medewerkers, in het nieuwe pand dat momenteel wordt gebouwd en in mij. Als mensen zeggen dat iets niet kan, wil ik het tegendeel bewijzen."

Nature's Pride is gespecialiseerd in de import en export van exotische groenten en fruit, zoals mango's, avocado's en asperges. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met het rijpen, verpakken en distribueren van deze producten. Op dit moment is Nature's Pride nog gevestigd op het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk, maar er wordt hard gebouwd aan een nieuw pand, een paar honderd meter verderop.



Armoede
Iedereen denkt in bepaalde situaties weleens 'wat erg, dat zou anders moeten'. Bij Harris blijft het in zulke gevallen niet bij denken. "Ik vind het belangrijk om er daadwerkelijk iets mee te doen." Voor Harris is duurzaamheid dan ook bepaald geen 'window dressing'. Vanwege haar werkzaamheden met boeren in ontwikkelingslanden over de jaren heen focust ze zich met name op het welzijn van de mensen die, ook indirect, voor Nature's Pride werken. "De armoede die ik gezien heb bij mensen in rurale gebieden van onder andere Peru en Guatemala hebben een zeer grote impact op mij gehad. Hierdoor vind ik het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle werknemers van de telers waarmee wij zaken doen, qua arbeidsvoorwaarden een bepaald basisniveau hebben. Door op een sociale manier economische groei te bevorderen, kunnen we armoede beperken."

Audits
Alle leveranciers van Nature's Pride zijn sinds september 2006 verplicht om een Ethical Trading Initiative te tekenen. In dit contract staan afspraken over bijvoorbeeld de werkomstandigheden, kinderarbeid en loon. Toch gaat het tekenen van dit contract voor Harris niet ver genoeg. Daarom laat Nature's Pride sinds 2012 bij telers audits uitvoeren door het Institute for Marketecology (IMO). Als blijkt dat de telers zich niet aan de afspraken houden, krijgen ze doorgaans nog een tweede kans om alle zaken op orde te brengen. Wanneer een teler echt niet aan de eisen van de audit kan voldoen, stopt Nature's Pride met het afnemen van zijn producten. "Wij kiezen voor de moeilijke weg", aldus Harris. "Ons streven is om bij 100% van alle telers die werkzaam zijn in ontwikkelingslanden controles uit te laten voeren."


Fair Trade
Naast dat Nature's Pride inzet op sociale certificering van al haar producten, wil het bedrijf bovendien dat al haar mangotelers een Fair Trade Certificering behalen. Dit houdt in dat ze gecontroleerd worden op internationale arbeidsrechten, dat er een Fair Trade Minimum Prijs wordt gegarandeerd en dat er een Fair Trade Premie wordt ingehouden. Harris: "Wij bieden onze telers een gegarandeerde minimumprijs, die bestaat uit de kostprijs plus een eerlijke winst. Als de marktprijzen stijgen, betalen we de marktprijzen. Daarnaast houden we een Fair Trade Premie in van ongeveer € 0,07. Dit bedrag wordt overgemaakt naar een speciale bankrekening van de teler voor sociale projecten. Voorbeelden hiervan zijn het afsluiten van een extra zorgverzekering voor medewerkers van DOT Fruits in de Dominicaanse Republiek en het bouwen van een kinderdagverblijf bij Dominus in Peru."

People, Planet, Profit
De Corporate Social Responsibility-medewerkers van Nature's Pride zien streng toe op de sociale projecten die gefinancierd worden met het geld van de Fair Trade Premie. Een van deze medewerkers is Regina Pasmans. "We keren dit geld pas uit als het project onze volledige goedkeuring heeft", vertelt ze. "Op dit moment richt Nature's Pride zich met name op 'de mens'. Maar duurzaamheid is natuurlijk een samenspel van de drie elementen 'People', 'Planet' en 'Profit'. Ik hoop dat we over ongeveer twee jaar ook milieuondersteuning kunnen geven. Daarnaast mogen we het 'profit-gedeelte' niet vergeten. We blijven tenslotte een bedrijf."

Samen Sterker
Dit artikel komt uit het magazine Samen Sterker van Rabobank West
land. Het magazine is 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, uitgegeven. In Samen Sterker leggen onder andere Edward Koornneef (Albert Heijn Koornneef), Eduard en Richard ter Laak (Ter Laak Orchids) en Shawn Harris (Nature's Pride) uit hoe duurzaamheid een plek heeft gekregen in de strategie van hun bedrijven. Met deze voorbeelden wil Rabobank Westland ondernemers inspireren om samen te werken aan een duurzame toekomst.



Klik hier voor het online magazine.

Publicatiedatum: