"Kastanje is gezondste herfstgroente"

De kastanje is rijk aan vitamine B1, foliumzuur, vitamine E, kalium en zink. Dat maakt dat het Vitamine Informatie Bureau hem de eerste plaats geeft in de top 10 herfstgroenten. Op de tweede plaats staat pastinaak dankzij de B-vitamines en op drie vinden we de koolrabi met veel vitamine C en mineralen. Het Vitamine Informatie Bureau analyseerde 10 herfstgroenten en keek hoeveel vitamines en mineralen erin zitten. In groente komen over het algemeen de volgende vitamines en mineralen voor: bètacaroteen (pro-vitamine A), een aantal B-vitamines, vitamine C, Vitamine E en vitamine K. En de mineralen: ijzer, magnesium en zink.

Herfstgroente
Onder de herfstgroente vallen groenten die nu van het land komen en nog de hele herfst verkrijgbaar zijn. Stevige en robuuste groente als pompoen, wortelen en champignons zijn typisch voor de herfst.

Hoewel de kastanjes, pastinaak en koolrabi dus de meeste vitaminen en mineralen bevatten, blijft het belangrijk om te variëren. Zo zorg je dat je alle vitamines en mineralen dagelijks binnenkrijgt. Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het lichaam. Zo zorgt calcium bijvoorbeeld samen met vitamine D voor sterke botten en tanden en zorgen de vitamines B6, B11 en C dat ons immuunsysteem goed functioneert, zodat we voldoende weerstand hebben.

De top tien is als volgt:

Groente

Bevat vooral:
1. Kastanje vitamine B1 en E, foliumzuur, kalium, zink
2. Pastinaak B-vitamines
3. Koolrabi vitamine C, alle mineralen
4. Paksoi bètacaroteen, vitamine B6, foliumzuur
5. Wortels bètacaroteen, foliumzuur, vitamine E
6. Pompoen vitamine B1 en E
7. Rode kool vitamine B6 en C
8. Venkel vitamine B6
9. Rode biet vitamine B2 en zink
10. Paddenstoelen vitamine B1 en kalium

Bronnen: Vitamine Informatie Bureau, via Plusonline.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.