Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste vleesvervangers uit groentevezels liggen in de schappen

De eerste vleesvervangers, die volledig uit Nederlandse groenten bestaan, zijn verkrijgbaar. In tegenstelling tot veel bestaande vleesvervangers bevatten zij geen soja of lupine. Deze nieuwe generatie vleesvervangers heet 'ProViand' en is ontwikkeld door het bedrijf Provalor uit Vijfhuizen. Het ligt in de schappen van Albert Heijn. ProViand is niet alleen geschikt voor vegetariƫrs, maar ook voor veganisten, moslims en hindoes.

De basis van deze nieuwe vleesvervangers zijn de groentevezels van Provalor. Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld om onoplosbare groentevezels uit groente te raffineren. Deze onoplosbare groentevezels worden vermarkt onder de naam 'Veggiefiber' en zijn functioneel in vegetarische producten, kaas, vleeswaren, sauzen en salades.

Jaarlijks belandt 40 miljoen kilogram gezonde, maar kostbare groenten uit de Nederlandse glastuinbouw op de composthoop. Door hun kleur of formaat lijken zij ongeschikt voor de verkoop. Ook kopen consumenten steeds meer voorgesneden groenten waarbij veel verloren gaat. In het snijproces wordt ongeveer 40% van de groenten om esthetische redenen afgedankt. Het gebruik van groentevezels levert een belangrijke bijdrage aan vermindering van afvaltransport in de sector. Er is sprake van minder belasting van het milieu en minder verspilling. Bruikbare groente belandt niet meer op de composthoop, want consumenten kunnen het weer eten.

Provalor voerde een haalbaarheidsonderzoek en een onderzoeks- en ontwikkelingstraject uit. Dit proces vond plaats binnen de SBIR Agrologistiek en Biomassa van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek richtte zich op het hergebruik van gezonde groenten. Het bedrijf heeft de Veggiefibers binnen SBIR ontwikkeld en de nieuwe generatie vleesvervangers zoals ProViand vloeien daaruit voort. Provalor heeft internationaal octrooi aangevraagd op de toepassingsmogelijkheden van de ontwikkelde onoplosbare groentevezels.


Bron: Agentschap NL
Publicatiedatum: