'Voedselveiligheid is het grootste zorgenpunt in Vietnam'

Hoe krijgen Vietnamese boeren die hoog in de bergen wonen, verlaten van alles en iedereen, toch hun vers verbouwde groenten bij de supermarkt in Hanoi? De Nederlandse organisatie Fresh Studio bedacht daar iets op.

We spraken Sigrid Wertheim-Heck, zij woont al zeven jaar in Vietnam en werkt voor Fresh Studio.

Jullie hebben een 'gekoelde keten' opgezet waardoor kleinschalige, afgelegen boeren hun verse spullen kunnen verkopen in Hanoi. Wat is dat precies?

"Wij brengen kleinschalige boeren die wijd verspreid van elkaar wonen bij elkaar. De oogst verzamelen we op centrale punten. Vanuit daar wordt het naar de supermarkten in de stad gebracht."

Hoe werkt het?

"De boeren brengen hun geoogste spullen zelf naar het verzamelpunt. Daar worden de groenten gesorteerd en op pallets gestapeld. Om die stapel pallets wordt een soort koeldeken gewikkeld. En daarbovenop staat een ventilator die lucht door de pallets blaast. Op deze manier blijven de producten hun kwaliteit behouden. Vervolgens wordt het per vrachtwagen vervoerd naar de supermarkten."

Is er veel vraag naar verse producten in Hanoi?

"In Vietnam is voedselveiligheid het grootste zorgenpunt. Elke dag staat er wel een voedselschandaal in de krant. De vraag naar verse groenten is enorm. Alleen al in Hanoi, een stad met 6,5 miljoen inwoners, wordt net zoveel groenten gegeten als de helft van de totale Nederlandse groentenconsumptie. Tegelijkertijd is de bevolking heel wantrouwend. Met name het verkeerd en overmatig gebruik van chemische bemestings- en bestrijdingsmiddelen is een punt van grote zorg."

En jullie zien daar op toe?

"Wij hebben op twee manieren een interventie gedaan: aan de ene kant verenigen wij de boeren en bieden ze toegang tot de urbane markt. Aan de andere kant helpen we ze om veilig te produceren. Dat doen we met drie teams. Er is een team van agronomen dat boeren traint hoe ze op een veilige wijze gewassen kunnen verbouwen en hen leert hoe om te gaan met pesticiden. Een ander team controleert of de gewassen aan de kwaliteitseisen voldoen. Is dat niet het geval, wordt de oogst niet afgenomen. Een derde team assisteert in de marketing en communicatie naar eind-consumenten."

Hoe krijgen de boeren betaald?

"Ze krijgen een vooraf vastgestelde weekprijs per product van de supermarkt. Dus boeren weten van te voren precies wat een kilo bonen of tomaten opbrengt."

En jullie?

"Wij worden betaald door commerciële partijen, de handelsbedrijven tussen de boer en de supermarkt. En we ontvangen subsidie voor ons project."

Waar wil Fresh Studio naar toe in de toekomst?

"We assisteren het handelsbedrijf The Fruit Republic met het vermarkten van op dit moment zo'n vierduizend kilo groenten per week. Dat kan nog veel meer worden, er is ontzettend veel vraag naar veilige groenten. We hebben inmiddels het herkenbare rode Mekostar label ontwikkeld, zodat de consument een goed en eerlijk product direct herkent.

Ik verwacht dat de groentenverkoop nog enorm kan groeien in een land met 88 miljoen inwoners. Fresh Studio werkt aan ieder aspect van agrarische voedselvoorziening van grond tot mond en zet zich sterk in voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van verse producten."


Bron: RTL Nieuws

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.