500 hectare hoevepootgoed (Farm Saved Seed) illegaal vermeerderd

Breeders Trust: Belgische telers en fritesproducent gedagvaard

Breeders Trust heeft twee Vlaamse landbouwers gedagvaard voor de rechtbank van koophandel te Antwerpen wegens inbreuken op het kwekersrecht van de aardappelrassen Agria, Asterix, Fontane en Innovator. Volgens Breeders Trust hebben zij hun wettelijke verplichtingen voor het gebruik van hoevepootgoed op grote schaal geschonden. Het gaat om de illegale teelt van ruim 500 hectare hoevepootgoed over de afgelopen jaren. Ook een fritesproducent die er toe zou hebben aangezet om geen afdrachten te betalen over het areaal hoevepootgoed, is voor de rechter gedaagd.

De actie komt er nadat Breeders Trust onlangs, met toestemming van de rechtbank, beslag heeft laten leggen op de administratie van de betrokken landbouwers in de Antwerpse Kempen en Limburg. De vergoeding voor het gebruik van hoevepootgoed werd ontdoken door het areaal niet aan te melden bij Breeders Trust. Eén van hen verklaarde daarop dat Belgische landbouwers door zijn afnemer/fritesproducent aangemoedigd worden om de aanmelding bij Breeders Trust en dus ook de betaling
van de verplichte vergoeding achterwege te laten.

Geert Staring, directeur van Breeders Trust reageert: "Dit is ernstig. Een aantal landbouwers zal altijd proberen de dans te ontspringen in de veronderstelling dat de pakkans bij niet aanmelden gering is. Maar een dergelijke georganiseerde stemmingmakerij door een grote fritesproducent is zeer schadelijk voor de belangen van onze kwekers én alle landbouwers die wél keurig ieder jaar hun areaal hoevepootgoed aanmelden. De gevolgen voor de betrokkenen zijn trouwens groot.

Met de Belgische landbouwsector is afgesproken dat bij de teelt van hoevepootgoed bij correcte aanmelding slechts 50% van de gebruikelijke licentievergoeding hoeft te worden afgedragen. Wanneer vastgesteld wordt dat een landbouwer zich aan zijn verplichting onttrekt, is op basis van de Europese regelgeving echter een "passende vergoeding" verschuldigd welke in België het dubbele bedraagt van de gebruikelijke licentievergoeding. Wanneer daarnaast ook aangetoond kan worden dat een landbouwer de voorwaarden voor het gebruik van hoevepootgoed herhaaldelijk en opzettelijk niet naleeft, voorziet de Europese wetgever dat daar boven op minstens een viervoud van de gebruikelijke licentievergoeding verschuldigd is als "schadevergoeding" (in totaal dus het twaalfvoudige van de "billijke vergoeding" die normaal verschuldigd is bij rechtmatig gebruik van hoevepootgoed). Wij hebben nu dan ook een forse schadeclaim ingediend van in totaal meer dan 450.000 euro.

Handhaving is nu eenmaal noodzakelijk en zelfs een morele plicht om recht te doen aan de grote groep welwillenden. We zien al jaren een toename van het aantal landbouwers dat vóór de deadline van 1 juni hun hoevepootgoed aanmeldt. Ook dit jaar is er een toename van ruim 30% van het aantal landbouwers ten opzichte van 2012. Daaruit mag afgeleid worden dat er steeds meer draagvlak onder landbouwers ontstaat om over het areaal hoevepootgoed, de licentievergoeding te voldoen".
De heer Staring besluit met de waarschuwing dat ook in 2014 harde acties zullen volgen voor landbouwers die zich onttrekken aan de meldingsplicht."


Toelichting op de term "Hoevepootgoed"
Hoevepootgoed is een Belgische term. In Nederland beter bekend onder de term FSS (Farm Saved Seed). Hieronder wordt verstaan het bij wet geregelde voorrecht van een landbouwer om uitsluitend op zijn eigen bedrijf de opbrengst van zijn kwekersrechterlijk beschermde pootgoed het jaar erop als uitgangsmateriaal te gebruiken (na te telen) zonder dat daarvoor toestemming van de kwekersrechthouder vereist is. Het is bij wet geregeld dat de landbouwer dan wel het gebruik moet melden en daarvoor een zogenaamde billijke vergoeding aan de kwekersrechthouder verschuldigd is.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.