handelaren huren cellen en ruimtes elders

Stupinsky dicht; export valt met een derde terug

Tholen - De moord op een jonge Rus in de buurt van een groothandelsmarkt van Stupinsky heeft grote gevolgen voor de AGF-export. De rechtbank heeft bepaald dat de AGF-groothandelsmarkt -de grootste van Moskou met zo'n 200 handelaren en een dagelijkse omzet van $40 miljoen dollar - voor 90 dagen dichtgaat. Afgelopen week werden er ruim duizend medewerkers van de markt opgepakt, hoofdzakelijk migranten uit de Kaukasus en Azië.

Exporteurs noemen het een gevoelige slag voor de handel en sommigen speculeren openlijk of de markt nog wel open zal gaan. "Wel gaat de handel rustig weer bewegen. Verschillende handelaren hebben elders cellen en ruimtes gehuurd. Zo gaat de productstroom weer lopen. Het aandeel van de Nederlandse handel is seizoensmatig toch aan het dalen. Daarom zal de totale Nederlandse export er niet zoveel last van hebben", zegt een exporteur. Hij schat de omzetdaling van de afgelopen dagen ten opzichte van de normale situatie in op zo'n 30%.

Ook een andere exporteur geeft aan dat de handelsbedrijven zich al op nieuwe markten hebben gevestigd. "Dit gaat ongetwijfeld invloed hebben op de AGF-export, maar niemand weet precies in welke mate." Dat beaamt de eerder genoemde exporteur: "Poetin kan het zich niet veroorloven mensen terug te sturen naar alleen aardappels, kool en peen, dus die markt heeft toch handel nodig. Daarom ben ik ook niet zo bang dat Rusland echt drooggelegd kan worden. Ook de Russische consument verwacht snoeptomaatjes, botersla en broccoli!"

Wouters Fruithandel, 30% minder
Volgens Kris Wouters van Wouters Fruithandel is de grootste groothandelsmarkt in Moskou nu definitief gesloten. "De klanten die daar zaten zijn nu op zoek naar een nieuwe plaats vanwaar ze kunnen verkopen", vertelt hij. "Dit zoeken ze buiten de grote ring van de stad." Van Wouters zat een groot aantal klanten op Stupinsky. "Ik denk dat er in ons geval nu zo'n 30% minder geladen wordt", geeft de handelaar aan. "Er gaat zeker nog wel wat weg , we hebben ook klanten in Moskou die niet op deze markt werkten, zoals bijvoorbeeld de supermarkten."

Hij geeft aan dat de situatie zeker invloed heeft op de prijs. "Dit omdat de Russische markt heel belangrijk is voor de peren, bij andere producten is dat minder het geval. Ik kan niet precies zeggen hoeveel het scheelt in prijs, omdat er momenteel ook veel aanvoer is van peren. Dus zonder dit probleem zou de prijs ook al gezakt zijn. De huidige Conference-prijs is momenteel ook niet echt duidelijk, omdat er bijna niets is verkocht op de veilingen, iedereen had nog voldoende product." De handelaar verwacht dat de situatie in Moskou nog enkele weken zal aanhouden. "Ik denk een paar weken, totdat iedereen terug een plaats gevonden heeft om te verkopen. Natuurlijk gaan de importeurs die niet op deze markt zitten, meer afnemen. Als er de komende weken niet te veel peren verpakt worden, is er eigenlijk niets aan de hand."

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.