Spaanse tuinbouwsector boekt vooruitgang in Europa ondanks felle concurrentie

Volgens Jose María Pozancos, algemeen directeur van de Federatie van groente- en fruittelers (Fepex), blijft de Spaanse tuinbouwsector terrein te winnen op de Europese markt ondanks de recessie en de hevige concurrentie.

Volgens Fepex is de export in de afgelopen vijf jaar gegroeid met 18%. Deze bereikte 11.110.000 ton in 2012. De waarde steeg met 20%, in totaal 9.641 miljoen euro. Ook in de eerste helft van dit jaar groeide de export, met 5%. 

Het marktaandeel in de EU is tussen 2008 en 2012 ook gestegen, van 26.7 naar 29.3%. Het overgrote deel van de Spaanse producten (92%) gaat naar markten in Europa. Fepex geeft aan dat landen als China en de VS hun grenzen gesloten houden voor Spaanse invoer. 

Jose María Pozancos wijt dit laatste aan slechte onderhandelingen door de EU, maar ook aan voorkeurstarieven voor andere partijen. De algemeen directeur doelt hier met name op de huidige positie van Marokko. "We zijn niet de enigen die dat zeggen," laat Pozancos weten. "De prijzen worden dagelijks gepubliceerd door de EU. Importeurs kopen Marokkaanse goederen ver onder de conventionele invoerprijzen. Bovendien zijn de Marokkaanse productiekosten tien keer lager dan in de EU."


Bron: EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.