Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andre van Damme, Dacomex:

"Ondanks prijsdruk blijft perspectief voor goed uienseizoen overeind"

Tholen - Onder druk van de concurrentie is de baalprijs teruggelopen naar een niveau tussen de 17 en 21 cent voor respectievelijk de fijne en grove sorteringen. "De exportcijfers zijn niet slecht, maar de sorteercapaciteit kan niet voor 100% ingevuld worden en dan krijg je prijsdruk", verklaart André van Damme van Dacomex uit Sint-Maartensdijk. Over het uienseizoen is hij niet pessimistisch. "De perspectieven zijn nog altijd daar. Het is nu even zaak om je door deze periode heen te worstelen."

"Je zou zeggen dat je in zo'n periode je gemak houdt en desnoods de productie wat terug schroeft om de prijs op niveau te houden. Maar in onze sector wordt er wel heel vaak gekeken of de buurman het druk heeft, maar vaak wordt niet de vraag gesteld of hij op zo'n moment ook wat verdient. Sommige sorteerders moeten elke week een bepaald volume draaien, ongeacht de marktsituatie en dat maakt de markt er niet gezonder op. Financieel is het nu niet eens zo'n interessante periode om het druk te hebben", zegt André.

"Iedereen zit toch in hetzelfde schuitje qua inkoop", vervolgt de exporteur. "Op basis van de verwachtingen is de handel behoorlijk ingesprongen op de afland-uien. Telers die afland geen zaken hebben gedaan voor 14/15 cent en de uien droog in de schuur hebben, gaan ze voor deze prijzen niet uit de schuur halen. Op het moment wordt er bij de boer niet veel verkocht. Niet voor niks gaf Middenmeer deze week 'geen handel' aan."

"Feit is wel dat er steeds meer exporteurs bijkomen. De vraag die er is, kan voor een groot deel worden ingevuld door sorteerders en exporteurs die een bepaalde link hebben met sorteerders. Kleinere pakstations raken hierdoor tussen wal en schip en gaan steeds meer zelf proberen te exporteren. Dat geeft een prijsdruk, want het stukje afzet dat er is, maak je niet groter", zegt André.

Hij blijft echter optimistisch. "De huidige exportcijfers van 17.000 / 18.000 ton zijn nog niet eens verkeerd. West-Afrikaanse landen zijn de belangrijkste afnemers. Rusland informeert wel voorzichtig, maar er worden nog geen concrete zaken gedaan. De gevolgen van de regen van afgelopen weekend hebben mijns inziens weinig invloed op de totale uienmarkt. 95% van de uien was van het land af. Wel hoor ik dat de oogsten in andere Europese landen een stuk minder zijn. Zo hebben Spanje en Frankrijk minder kilo's, is de oogst in de Oekraïne minder en heeft Rusland nog veel uien buiten liggen. Dat biedt allemaal perspectief voor de langere termijn."