in september 80 bellers met mogelijke paddenstoelvergiftigingen

Duitsland: weer meer paddenstoelenverzamelaars actief

Duitsland - Volgens experts hebben weer steeds meer mensen zin om eekhoorntjesbrood, cantharellen en co te gaan verzamelen, zo meldt de Duitse website Proplanta.de. Ook volgeboekte rondleidingen en cursussen aan een Duitse volksuniversiteit tonen dat paddenstoelen uit eigen land en geneeskruiden een trend zijn. "Hoewel de interesse stijgt, ligt de kennis op een laag niveau", zegt Peter Karasch, presidiumlid van de Duitse vereniging voor mycologie (DGfM).
 
In de oostelijke deelstaten hebben de mensen vaak meer kennis over paddenstoelen dan in het westen van Duitsland, aldus Karasch, die in de omgeving van München cursussen en excursies aanbiedt. Vakkundigen waarschuwen om alleen met de hulp van een paddenstoelenhandboek of alleen met behulp van een app op zoek te gaan naar paddenstoelen. "Wanneer je onvoorbereid paddenstoelen gaat verzamelen, kan dat levensgevaarlijk worden", zegt Immo Ortlepp, die een centrum voor natuurpedagogiek in de buurt van Hannover runt.
 
Volgens de DGfM zijn er in Duitsland circa 8.000 grote paddenstoelensoorten, waaronder 150 consumptiepaddenstoelen. Tot 200 soorten gelden als giftig, waarvan 15 als dodelijk giftig. Wanneer er in goede paddenstoelenjaren meer verzamelaars op pad zijn, stijgt ook meteen het aantal telefoontjes dat de vergiftigingsinformatiecentrales binnenkrijgen.
 
Zo hebben zich bijvoorbeeld alleen al in september 80 bellers met mogelijke paddenstoelvergiftigingen bij het centrale meldpunt voor de deelstaten Niedersachsen, Bremen, Hamburg en Schleswig-Holstein gemeld. Dat waren er dubbel zoveel als in september 2012.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.