Verbinding uit groente beschermt tegen dodelijke straling

Een verbinding in kruisbloemige groenten, zoals kool, broccoli en bloemkool biedt bescherming tegen dodelijke doses gammastraling. De experimenten werden uitgevoerd op knaagdieren, maar volgens de onderzoekers van Georgetown University is de verbinding ook veilig voor gebruik door mensen. In hun onderzoek merkten de wetenschappers op dat de verbinding 3,3'-diindolylmethaan (DIM) eigenschappen heeft die kanker kunnen voorkomen. "Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de preventieve werking tegen kanker, maar dit is de eerste indicatie dat DIM ook als stralingsbescherming kan functioneren," aldus onderzoeker Eliot Rosen. 

Tijdens het onderzoek werden ratten bestraald met dodelijke doses gammastraling. Twee weken lang werden de knaagdieren geïnjecteerd met DIM. Hiermee werd 10 minuten na de blootstelling aan de straling begonnen. "Alle onbehandelde ratten gingen dood, maar ruim de helft van de met DIM behandelde ratten bleef 30 dagen na blootstelling in leven," vertelt Rosen. Na verder onderzoek bleek het niet uit maken of de injectie 24 uur voor of 24 uur na de bestraling werd gegeven. Bovendien werd er bij behandelde muizen geconstateerd dat de vermindering van het aantal rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (bij-effecten van bestraling als behandeling tegen kanker) kleiner was. Rosen wijst op de twee mogelijke toepassingen van de verbinding: "DIM kan het normale weefsel van patiënten, die bestralingsbehandelingen ondergaan, beschermen, maar kan ook individuen beschermen tegen dodelijke gevolgen van een kernramp."

Bron: scienceagogo.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.