Rol van labelprinters in voedingsregeling

Finat rapporteert, in samenwerking met UPM Raflatac EMEA, over de nieuwe EU-10/2011-regeling. Deze verordening inzake plastic materialen en artikelen die in contact komen met levensmiddelen, trad op 1 januari 2013 in werking. Het vervangt de Commission Directive 2002/72/EC en het doel is de zorgplicht van merkeigenaren en retailers naar hun klanten toe, te ondersteunen. Bovendien verzekert de maatregel de kwaliteit en veiligheid van voeding. Labelprinters die de EU-levensmiddelensector bevoorraden, spelen een belangrijke rol.

Direct en indirect contact met voeding
Artikelen die bestemd zijn om in contact te komen met voeding, mogen hun bestanddelen niet overdragen op levensmiddelen in hoeveelheden die de menselijke gezondheid kunnen schaden. Ze moeten ook ongewenste veranderingen aan de samenstelling, het uiterlijk, de smaak of geur van de voeding voorkomen. Het idee van de EU-10/2011-regeling is de verschillende wetgevingen van individuele lidstaten te harmoniseren. Dit zou de productverzending tussen verschillende landen makkelijker moeten maken.

Zowel de labels die via een plastic laag direct contact hebben met het levensmiddel, als de plastic labels die op de verpakking zitten, vereisen nu een een conformiteitsverklaring (Declarations of Conformity; DoCs) waarin wordt aangegeven welke gecontroleerde maar toegestane stoffen aanwezig zijn.

Label printers: verantwoordelijkheden en risico's
Voedingslabelprinters die labels voor de EU printen, moeten worden voorzien van DoCs van zowel hun etiketten- als inktleveranciers, om zo hun eigen DoCs samen te stellen. Die moet informatie bevatten over eventuele behandelingsprocessen die tijdens de labelproductie werden gebruikt. Printers die geen DoCs kunnen leveren, mogen niet meer geaccepteerd worden als onderdeel van de voorraadketen.

Voor meer informatie:
Mark Macaré
FINAT
E-mail: mmacare@lejeune.nl
www.finat.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.