Onderzoek naar residuvrije productieketen voor steenfruit
Residuen van bestrijdingsmiddelen en verspilling in de keten zijn belangrijke thema's in de groenten- en fruitsector. De vraag naar gezonde producten van hoge kwaliteit en zonder pesticiden groeit. Voor groenten worden duurzame productiemethoden voor residuvrije producten al breed ingezet en eisen retailers dit inmiddels ook van hun leveranciers. Vanwege de kwetsbaarheid zijn deze methoden nog niet beschikbaar voor steenfruit zoals kersen, pruimen en nectarines. Op dit moment wordt alleen in de biologische teelt residuvrij geteeld. Dit is echter op beperkte schaal en met een groot prijsverschil ten opzichte van de reguliere teelt.
Binnen het project LIFE+ Zero Residuen worden oplossingen ontwikkeld die er voor zorgen dat er geen residu in het milieu en op het product achterblijft. Een voorbeeld is een slim bestrijdingsmiddel dat zichzelf afbreekt. De ontwikkeling van een Zero Residu productiemethode is slechts één onderdeel. Het project focust op de verbetering van de duurzaamheid door de hele keten. Het is voor het eerst dat de gehele keten integraal de problemen van residuen en verspilling wil aanpakken. De partijen die bij het project betrokken zijn komen uit Nederland en Spanje en vertegenwoordigen producenten van bestrijdingsmiddelen, telers, verwerkers en kennisleveranciers. TOP bv uit Wageningen doet in het project onderzoek naar condities van bewaren, vervoeren en verpakken om de kwaliteit van het fruit ook na het oogsten zo lang mogelijk goed te houden.