




Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Als we zo doorgaan, is er over een jaar of 2 geen hardfruit meer uit Nederland of België"
- Fabriek Hessing Supervers in Greenport Venlo officieel opgeleverd
- QQ zat in 'verstikkende squeeze tussen telers en supermarkten'
- Looije Packing stapt in bij IQ Packing Waddinxveen
- "Hoge prijzen en veel kansen op de peenmarkt, dat was vorig jaar wel anders"
Top 5 - afgelopen week
- "Vanaf maandagmorgen is het helemaal losgegaan op de uienmarkt"
- Jan Oskam verkoopt locatie Vleuten aan projectontwikkelaar, Neerijnen vanaf 2024 centrale locatie
- Omzet Vershal Boontjes in drie jaar tijd naar ruim 3,5 miljoen euro
- Uit de oude doos: "Die eerste jaren heb ik het erg zwaar gehad"
- Eosta overgenomen door Anders Invest
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Onderzoek naar residuvrije productieketen voor steenfruit
Residuen van bestrijdingsmiddelen en verspilling in de keten zijn belangrijke thema's in de groenten- en fruitsector. De vraag naar gezonde producten van hoge kwaliteit en zonder pesticiden groeit. Voor groenten worden duurzame productiemethoden voor residuvrije producten al breed ingezet en eisen retailers dit inmiddels ook van hun leveranciers. Vanwege de kwetsbaarheid zijn deze methoden nog niet beschikbaar voor steenfruit zoals kersen, pruimen en nectarines. Op dit moment wordt alleen in de biologische teelt residuvrij geteeld. Dit is echter op beperkte schaal en met een groot prijsverschil ten opzichte van de reguliere teelt.
Binnen het project LIFE+ Zero Residuen worden oplossingen ontwikkeld die er voor zorgen dat er geen residu in het milieu en op het product achterblijft. Een voorbeeld is een slim bestrijdingsmiddel dat zichzelf afbreekt. De ontwikkeling van een Zero Residu productiemethode is slechts één onderdeel. Het project focust op de verbetering van de duurzaamheid door de hele keten. Het is voor het eerst dat de gehele keten integraal de problemen van residuen en verspilling wil aanpakken. De partijen die bij het project betrokken zijn komen uit Nederland en Spanje en vertegenwoordigen producenten van bestrijdingsmiddelen, telers, verwerkers en kennisleveranciers. TOP bv uit Wageningen doet in het project onderzoek naar condities van bewaren, vervoeren en verpakken om de kwaliteit van het fruit ook na het oogsten zo lang mogelijk goed te houden.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-02-07 Sterkere export helpt cranberryprijs omhoog
- 2023-02-07 Saoedi-Arabië start aanplant van 49 mln fruit- en citroenbomen
- 2023-02-07 Top-20 Europese importeurs Peruaanse blauwe bessen
- 2023-02-07 Exportprestaties Chileense en Peruaanse kersen, druiven en blauwe bessen
- 2023-02-07 "Aanbod gele kiwi's nog altijd kleiner dan vraag"
- 2023-02-06 Zuid-Afrika voorspelt gemiddelde hardfruitoogst
- 2023-02-06 EU versoepelt regelgeving voor meloenen uit Honduras
- 2023-02-06 "Weinig aanbod en veel vraag naar zachtfruit en frambozen"
- 2023-02-06 Naturitalia verrijkt assortiment met IFG-druivenrassen, perziken en platte nectarines
- 2023-02-06 Telers in Berg River vermijden stroomonderbreking door proefproject met Eskom
- 2023-02-06 Vergers Cancel introduceert de Adour Kiwi
- 2023-02-06 "Als we zo doorgaan, is er over een jaar of 2 geen hardfruit meer uit Nederland of België"
- 2023-02-03 "Steeds minder gele meloenenteelt in Almería"
- 2023-02-03 EU consumptie 364 gram groenten en fruit per dag in 2021
- 2023-02-03 Europese appelvoorraad 6% lager in januari
- 2023-02-03 "Costa Ricaanse meloenenseizoen start met meer Cantaloupe- en minder gele meloenen"
- 2023-02-03 Dit jaar oogst Coop Sole 10.000 ton aardbeien
- 2023-02-02 "Nooit vertoonde meloenenprijzen in deze tijd van het jaar"
- 2023-02-02 "Weer van februari tot april bepaalt kwaliteit en kersenaanbod"
- 2023-02-02 Servische zachtfruitteler optimistisch over kansen in Europa