Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Andres Ramirez, inkoopdirecteur Capespan:

"Vorst enorme catastrofe voor Chileense fruitsector"

Tholen - Vorige week werden de eerste cijfers vrijgegeven over de schade door de vorst in Chili. Volgens Andres Ramirez, de inkoopdirecteur van Capespan, is dat per regio en per product verschillend. "Het duurt nog twee weken voordat helemaal duidelijk is hoe groot het verlies is, maar ik kan wel vaststellen dat de twee dagen vorst in september hebben gezorgd voor een catastrofe in de Chileense fruitsector."


Schade in druiventeelt

Ramirez geeft aan dat de schade voor de fruitsector wordt geraamd op zo'n 1 miljard dollar en dat ongeveer 185.000 hectare landbouwproductie schade heeft opgelopen. De volgende zes maanden wordt verwacht dat 150.000 mensen hun baan kwijtraken. "Met name steenfruit en kiwi's zijn enorm geraakt. Van kiwi's en pruimen gaat het om een vermindering in productie van 60/65%. Bij de abrikozenteelt zijn er bedrijven die zelfs 70 tot 80% hebben verloren. Van kersen zal er van de eerste rassen helemaal geen oogst zijn. In sommige gebieden is het verlies enorm." Volgens de laatste schattingen is 56% van de kersen verloren gegaan, 55% van de nectarines, 50% van de perziken, 65% van de pruimen, 20% van de peren, 15% van de druiven, 15% van de blauwe bessen, 10% van de appels en 10% van de avocado's. Al met al zullen er in het seizoen 2013/2014 60 tot 70 miljoen dozen fruit niet worden geĆ«xporteerd." 

Vorst
De inkoopdirecteur vertelt dat er twee dagen vorst is geweest in Chili. "Vorst is heel normaal in Chili, er is altijd wel vorst, min 1 of min twee. Maar dat is maximaal een uur lang. Nu was het nog kouder, zelfs tot min 3 en dat duurde meer dan 5 uren achter elkaar. Daar kon niets tegen gedaan worden. Experts vergeleken de schade met de heftige aardbeving in 2010. Omdat de schade vergelijkbaar is wordt nu in Chili zelfs gesproken over de 'witte aardbeving', vanwege de vorst. Sommige telers kunnen nu bijna niets oogsten en moeten wachten op de volgende productie. Dat is echt heftig."

Schade in druiven
Ramirez was vorige week in Chili en zijn bezoek was met name gericht op druiven. "Ze gaven aan dat van de 105 miljoen dozen die normaal worden geproduceerd, er ongeveer 15% verloren zal gaan. Qua productie gaat het dan met name om de 'early varieties'. De rassen Sugraone, Flame en Thomson zijn het ergst geraakt. Bij de rassen die later worden geplukt zal de schade minder zijn. Ook verschilt het nog per regio. Het gaat vooral om de gebieden rondom Santiago Metropolis, de het meeste last hebben gehad van de vorst. Het centrum en het zuiden zijn het zwaarst getroffen, in het noorden schijnt het nog mee te vallen. Daar hebben ze momenteel last van een extreme droogte. Met name in de regio Ovalle is een tekort aan water en daar zal een flink deel van de citrus- en druivenoogst geraakt worden of verloren gaan door de droogte."


Schade in kersenteelt

Momenteel komen er geen producten uit Chili voor Europa. "We spreken over fruit dat pas in januari/februari hier zal zijn. We zijn blij dat onze leveranciers verspreid zitten in Chili. Sommigen kunnen inderdaad niet leveren wat we vragen, maar anderen kunnen de volumes weer compenseren. Daarnaast is het moeilijk om te voorspellen hoe de markt gaat reageren. Iedereen gaat speculeren met hoge prijzen omdat ze weten dat er een tekort zal zijn. Het is nu nog te vroeg om te zien, maar van de eerste lichting druiven weten we al dat er een stuk minder zal zijn. Van de rassen die later geplukt worden moet de kwaliteit goed worden gecontroleerd en gezien of deze geschikt zijn voor verre bestemmingen. We weten dus niet welke volumes er naar welke markten zullen gaan. De komende maanden zal het uitwijzen." 

Voor meer informatie:
www.capespan.com