"Lennart van den Heuvel: "Klanten op Stupinsky laden vandaag bijna niet"

Groothandelsmarkt Stupinsky middelpunt rellen Moskou

De politie van Moskou heeft op de AGF-groothandelsmarkt van Stupinsky in het zuidelijk stadsdeel ruim duizend werknemers opgepakt, van wie er velen uit de Kaukasus komen. De arrestaties komen na de rellen van gisteren in de wijk, waarbij bijna 400 Russen zijn opgepakt. In de wijk werd gedemonstreerd tegen de moord op een Rus, waarschijnlijk gepleegd door een man uit de Kaukasus. De betoging begon vreedzaam, maar liep op het eind uit de hand toen winkelruiten werden ingeslagen, brand werd gesticht en de groentehal werd geplunderd.


Klik hier voor de video van NOS

In de hal werken veel migranten uit de Kaukasus en Azië. Militante demonstranten riepen gisteren leuzen tegen de migranten, zoals "White Power". Veel Russen geven af op de instroom van migranten de laatste jaren in Moskou. Met de arrestatie wil de politie vermoedelijk laten zien dat de zorgen van de bevolking serieus worden genomen.

Moskou heeft een drietal groothandelscentra waarvan Stupinsky het grootst en belangrijkst is. Het in het zuiden van de stad gelegen centrum biedt plaats aan zo'n 200 handelaren en is na het uiteenvallen van de Sovjet Republiek een commercieel centrum geworden. De groothandelsmarkt heeft een oppervlakte van 120.000 m2 en een geschatte omzet van $40 miljoen dollar per dag. Klik hier voor een fotoreportage van de groothandelsmarkt.

De geruchten gaan dat de markt enkele dagen wordt gesloten. Lennart van den Heuvel van Hoofdman-Roodzant, dat gespecialiseerd is in de export naar Rusland, beaamt dat de situatie onzeker is. "Wij hebben enkele klanten daar en die laden allemaal vandaag (bijna) niets. We moeten afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt. Gelukkig hebben we meer klanten buiten Stupinsky. Dus we liggen niet helemaal stil."
 
Een collega-exporteur beaamt: "Er is veel onduidelijk en in Rusland is het altijd afwachten wie er uiteindelijk aan het langste eind van het touw trekt. Gezien het feit dat het volgens Nu.NL om twee groothandelsmarkten gaat die mijlen ver bij elkaar vandaan liggen, lijken extreem nationalisten de kans aan te grijpen om dit breder te trekken. We hopen dat het snel weer rustig wordt. De mensen moeten blijven eten en de auto's rijden vooralsnog gewoon door. Veel klanten hebben meerdere locaties. Dus er is op dit moment geen reden tot grote ongerustheid."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.