Marokkaanse citrustelers gaan voor grotere productiviteit
"De situatie heeft ertoe geleid dat lopende onderzoeksprojecten zich richten op aspecten die gerelateerd zijn aan de watereconomie", zei Charrat. "Ze onderzoeken ook variƫteit- en onderstamverbetering, productie en productiviteit, plaagbestrijding, na-de-oogstmanagement en opslag voor optimale kwaliteit." Terwijl er wordt gekeken naar het stimuleren van de productiviteit met minder watergebruik, moet de kwaliteit van het fruit ook worden gehandhaafd. De helft van alle citrus die in Marokko wordt geteeld, wordt verscheept naar de Europese Unie, Canada en Rusland en dus zijn de kwaliteit en het uiterlijk ook van groot belang voor een goede exportverkoop.
"Consumenten houden van fruit dat gemakkelijk te pellen is, met een uitstekende kwaliteit, goede kleur, smaak en gepaste grootte. Bovendien mag het fruit geen vlekjes of deukjes en chemische residuen bevatten", zei Charrat. "Onderzoek dat werd uitgevoerd in verschillende onderzoeksinstituten en laboratoria is gericht op het voldoen aan deze behoeften." Charrat ziet de productie al verbeteren en de clementine, de vrucht met het grootste exportaantal, zal dit seizoen naar verwachting met 15.000 containers bijdragen aan de export.
"De oogst van dit seizoen laat positieve cijfers zien", besloot Charrat. "De kwaliteit en hoeveelheid zien er goed uit en grote nieuwe teeltbedrijven produceren dit seizoen hun eerste clementines."
Voor meer informatie:
Fatiha Charrat
Delassus Group
Tel: +212 665 186 868
E-mail: fatiha@delassus.com
www.delassus.com