Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijgende kiwiproductie in Italië

De belangrijkste punten, die naar voren kwamen bij de conferentie Kiwi 2013/2014 in Verona, waren: er was dit jaar sprake van een licht stijgende Italiaanse productie (420 duizend ton, +5% ten opzichte van 2012), terwijl het areaal afnam (25 duizend hectare, -2% ten opzichte van 2012) vanwege de PSA bacterie en het feit dat er minder land werd gebruikt voor kiwiteelt (behalve in Zuid-Italië). In de tussentijd is de export belangrijker geworden en zijn er nieuwe markten ontdekt. Er was veel ruimte voor discussie over de bacteriose en kiwiplaag, die de gehele provincie Verona beïnvloedde.


De sprekerstafel op de conferentie.

Er werd gezegd dat producenten meer moeten samenwerken om de situatie aan te pakken en onderzoek te verbeteren. Er moet worden uitgezocht welke bedrijven allemaal werden beïnvloed door de PSA-bacterie en deze bedrijven moeten door middel van een fonds worden gecompenseerd. Er zijn echter meer gegevens nodig over de mate waarin de ziekte zich heeft verspreid.

Minder teeltgebieden, maar niet in het zuiden
In 2013 zal er in Italië 25 duizend hectare worden gebruikt voor de kiwiteelt, 2% minder dan in 2012. Het is het eerste jaar dat er sprake is van een negatief resultaat. Lazio cultiveert 7350 hectare (-2% ten opzichte van 2012); Piëmont 5000 (-5%); Emilia Romagna 4000 (-5%) en Veneto 3700 (-6%). In het zuiden, in Campania maar vooral in Calabria, nam het teeltgebied toe.




Productieniveaus
Piëmont keert na de daling van 2012 terug naar de standaardniveaus. Er wordt 98 duizend ton verwacht, 198% meer dan vorig jaar maar nog steeds -20% ten opzichte van het gemiddelde van 2008-2011. In Veneto is sprake van een duidelijke productiedaling met slechts 70 duizend ton (-30% ten opzichte van 2012). Hetzelfde geldt voor Emilia Romagna, aangezien de verwachte productie van 70 duizend ton 2% lager is dan in 2012. De situatie in Lazio zal van bedrijf tot bedrijf variëren, afhankelijk van wie maatregelen heeft genomen tegen de bacteriose. De opbrengst zal naar verwachting 128 duizend ton zijn (-4% ten opzichte van 2012).

Op nationaal niveau gaat het over ongeveer 420 duizend ton (+5% ten opzichte van 2012) met een hogere kwaliteit. Er zal 403 duizend ton geschikt zijn voor de markt, 7% meer dan in 2012. "Toch zitten we nog steeds onder ons potentieel", aldus de directeur van het Cso.

De export moet worden versterkt
Het buitenland wordt belangrijker: tijdens het seizoen 2012-2013 steeg de verkoop in het buitenland ondanks een productiedaling van 20%. Dat leidde tot een goede gemiddelde prijs van €1,12 per kilo.


De trend van Italiaanse export. Klik hier om de grafiek te vergroten.
Publicatiedatum: