Geen zorgen met een zorgverzekering van LTO Seizoenarbeid

Veel agrarisch ondernemers werken met buitenlandse seizoenarbeiders. Dat deze werknemers ook een Nederlandse zorgverzekering moeten afsluiten, is lang niet bij iedereen bekend. Terwijl er sprake is van een win – win situatie: de werknemer wordt behoed voor torenhoge kosten en de werkgever is beschermd tegen een boel rompslomp.

De wet schrijft voor dat tijdelijke buitenlandse seizoenarbeiders een Nederlandse zorgverzekering moeten afsluiten voor de periode dat ze een dienstverband hebben in ons land. Ook wanneer ze verloond worden als gelegenheidsarbeider en dus maar kort in Nederland verblijven. De verzekeringsplicht geldt ook wanneer ze al een andere (Europese) verzekering hebben afgesloten, die pretendeert zorgkosten in ons land te vergoeden.

Toch komt het nog regelmatig voor dat buitenlandse seizoenarbeiders niet verzekerd zijn. Door onwetendheid of doordat ondernemers denken: 'Deze mensen zijn toch maar kort hier, het zal wel goed gaan'. Ook zijn de werknemers meestal zuinig op elke verdiende euro en betalen ze liever geen premie. Vaak worden werkgever en werknemer zich pas bewust van het belang van een zorgverzekering wanneer er iets gebeurt.

Zorgkosten zijn namelijk eerder gemaakt dan men denkt… Niet alleen bij een bedrijfsongeval, maar een werknemer kan ook buiten werktijd een hartaanval krijgen of zijn been breken. De zorgkosten in Nederland zijn in verhouding tot de zorgkosten in het thuisland van de buitenlandse medewerker zeer hoog. De praktijk leert dat bij een onverzekerde werknemer, de (financiële) ongemakken 'op het bord' van de werkgever terecht komen.

In het kader van goed werkgeverschap dient de werkgever zijn werknemer te informeren over het feit dat de werknemer verplicht is een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Wanneer buitenlandse werknemers geen Nederlandse zorgverzekering af sluiten maken zij, zeker sinds de aangescherpte controles in 2011 grote kans op een wettelijke boete.

Bijzonder collectief
In de praktijk komt het regelen van een zorgverzekering vaak op het bordje van de ondernemer terecht. Buitenlandse werknemers zijn vaak de Nederlandse taal niet machtig en kennen de bureaucratische wegen in ons land niet.

LTO Seizoenarbeid biedt de mogelijkheid een collectieve zorgverzekering af te sluiten voor buitenlandse werknemers namelijk de zogenoemde 'Beter Af Polis Seizoenarbeid' Deze polis bestaat uit een wettelijke basisverzekering zonder eigen risico. Medische kosten worden dus meteen vergoed. Daarnaast is er een uitgebreide repatriëringsregeling. Moet een werknemer worden overgebracht naar het thuisland, bijvoorbeeld bij overlijden dan wordt dit ook vergoed.

LTO Seizoenarbeid heeft een bijzondere collectiviteit afgesloten met o.a. Zilveren Kruis Achmea waardoor buitenlandse werknemers zich tegen een zeer voordelig tarief kunnen verzekeren. In 2013 geldt een premie van € 2,58 per dag.

Zorgtoeslag wordt ook geregeld
Indien gewenst vraagt LTO Seizoenarbeid één keer per jaar met terugwerkende kracht ook de zorgtoeslag aan voor de buitenlandse medewerkers bij de Belastingdienst. Dit bespaart ondernemers veel werk.
Wanneer een werknemer minder dan € 19.000,- bruto per jaar verdient dan komt hij in aanmerking voor de volledige zorgtoeslag. In 2013 bedraagt de maximale zorgtoeslag € 88,- per maand. De Belastingdienst bepaald uit eindelijk hoeveel recht iemand heeft op zorgtoeslag en keert deze vervolgens uit op het rekeningnummer van de werknemer.

De belangstelling voor de collectieve zorgverzekering van LTO Seizoenarbeid is de laatste jaren enorm gegroeid. Inmiddels zijn er al ruim 25.000 buitenlandse werknemers in de agrarische sector via deze weg verzekerd voor zorgkosten. "Het besef groeit dat een zorgverzekering meerwaarde heeft voor zowel werknemer als werkgever".

Voor meer informatie over zorgverzekeringen/zorgtoeslag, of andere arbeidsgerelateerde zaken kunt u contact opnemen met LTO Seizoenarbeid.
Telefoon: 088 – 472 42 00
Email: info@seizoenarbeid.nlPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.