"Koen de Roy, Herwi: "Grote prijskloof tussen kleine en dikke maten"

"Meer 'gevecht' op Europese hardfruitmarkt dit seizoen"

Tholen - Bij exporteur Herwi in Borgloon is de hardfruithandel weer in volle gang. Verkoper Koen de Roy vertelt zijn verwachtingen over het komende seizoen. "Wat betreft de peren zijn er toch net iets minder kleine maten dan dat men aanvankelijk dacht. Maar er zijn er nog altijd veel te veel. Dat wil zeggen dat de prijskloof die we dit jaar gaan zien tussen de kleinere en grotere maten aanzienlijk zal zijn. Dan spreek ik met name over de Conference. Het verschil tussen de 45/55 en 55plus en wat erboven komt, zal echt groot zijn. Op dit moment is er al een verschil tussen de 20 en 25 cent en dat zal het hele seizoen zo zijn. Er is namelijk een markt voor de dikkere peren en aangezien er minder volumes van de dikkere zijn, zullen de prijzen hoger liggen."Appelen

Bij appelen is het een beetje andersom. Naar verwachting zullen we een normaal seizoen qua volumes en de prijzen zullen gematigd goed zijn. De appelen zijn over het algemeen dikker dit jaar en dat gaat zich ook manifesteren in prijs. Mijn idee is dat de prijzen voor de kleinere maten hoger gaan liggen. Deze hebben alle retailers toch liever voor de verpakte producten op schaal en in de draagzakken. Er is een behoorlijk groot volume in de dikkere appelen. Dus ik verwacht dat deze 20 tot 25 cent lager zullen liggen in prijs. De kleinere maten gaan duurder zijn." Volgens Koen is het aanbod nog miniem. "Maar dat gaat veranderen als de hele oogst binnen is. Momenteel zijn veel telers nog aan het plukken en vanaf week 43 gaat het allemaal een beetje loskomen."

Export
Op exportgebied ziet de handelaar een verandering dit seizoen. "De Russische markt is zeer belangrijk voor de hardfruithandel en er wordt steeds voorzichtiger met deze markt omgegaan. Er is meer schroom, omdat het op betalingsgebied al jaren niet zo lekker loopt. Ik denk dat Europese handelaren harder gaan worden en meer voet bij stuk gaan houden. Hierdoor zal er meer product in Europa blijven en mogelijk zal er meer 'gevecht' zijn op onze West-Europese markt. Op exportgebied zijn er mogelijk ook nieuwe kansen. Het zou wel eens kunnen plaatsvinden dat de Noord-Amerikaanse markt de vragende partij wordt. Dit is een markt die wel nauwer aan de Europese mentaliteit ligt. Ik hoop dat deze markt wel wat actiever wordt", besluit Koen.

Voor meer informatie:
sa Herwi NV
Kernielerweg 59
B-3840 Borgloon - België
T +32 12 26 05 30
F +32 12 26 11 87
www.herwi.com
koen@herwi.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.