Leon van den Hombergh, Frankort & Koning:

"Moeizame meloenenafzet door aanhoudende stroom vanuit Zuid-Europa"

Tholen - De aanvoer van Braziliaanse meloenen is alweer even op gang gekomen, maar de markt heeft te maken met veel concurrentie van de Europese productiegebieden. "Spanje en Italië hebben nog gebieden, waarop volop watermeloenen en gele meloenen geoogst kunnen worden en dan spreek je over een flink volume", zegt Leon van den Hombergh. "Die aanhoudende stroom van Zuid-Europese meloenen zorgt voor druk op de markt. De kostprijs is hoger dan de prijzen die momenteel worden gemaakt.""Dan kan Brazilië een paar containers per week minder sturen, maar dit valt in het niet bij de volumes die we overhouden in Europa", vervolgt de importeur. "In Zuid-Europa loopt het Cantaloupe-seizoen richting het einde en het Galia-seizoen is inmiddels al afgelopen, maar we hebben nog zeker vier weken last van de gele en watermeloenen. We krijgen de meloenen wel verkocht, maar ze worden niet uit je handen getrokken en we hadden liever een eurootje meer gehad. Maar oktober en november zijn nooit zulke florissante maanden geweest."

"De kwaliteit is goed en we hebben alles onder controle. Alleen krijgen we de marktprijs momenteel niet op het gewenste niveau. Nu hebben we ook te maken met veel nieuwe spelers aan zowel import- als exportkant, die na het goede vorige seizoen hun geluk proberen te vinden in de meloenenhandel. Maar dat is de welbekende varkenscyclus, waarbij er na een goed jaar, plots weer vele nieuwe exporteurs klaarstaan", zegt Leon.

"Het voordeel voor de Braziliaanse afladers is de gunstige wisselkoers, waarbij de Real is gedevalueerd ten opzichte van de euro, maar daar staan de gestegen productie- en transportkosten tegenover. Het grootste probleem is echter dat we nog te kampen hebben met honderden containers Europees product op de velden."

Voor meer informatie
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning
Venrayseweg 126
5928 RH Venlo
Tel: +31 (077) 389 72 72
Fax: +31 (077) 382 61 34
www.frankort.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.