"Voor telers met serregroenten was het een verloren jaar"

Tholen - Volgens een Belgische exporteur gaat het in de handel momenteel redelijk. "Het gaat niet supergoed, maar we kunnen aardig wat verkopen. Het is momenteel de overschakeling van zomer (kasgroenten) naar de wintergroenten. Dat is altijd wel een drukke periode voor ons. Al is het nog mooi weer, stilaan komt de vraag naar wintergroenten op gang. Er zijn altijd wel liefhebbers voor de Belgische kwaliteit." De handelaar geeft aan dat het lijkt alsof de tomaten elk jaar een beetje langer blijven. "Hoewel, hoe later op het seizoen, hoe twijfelachtiger de kwaliteit wordt."

"De tomatenprijzen zijn nog steeds rampzalig. Eigenlijk was dit het hele jaar door zo, van begin tot het eind. Twee weken geleden leek het even op te leven en zijn we naar bijna een euro per kilo gegaan, rond de 80 cent. Het zag er nog even naar uit dat de teler wat kon verdienen, maar het zakte alweer snel in toen er massa's Zuid-Europese tomaten op de markt kwamen. Tomatentelers hebben het echt enorm moeilijk gehad dit jaar. Als handelaar heb je daar minder last van."

Lage prijzen

"Over het algemeen zijn er geen uitschieters qua prijzen. De komkommers zijn vandaag ook weer naar de minimumprijs gezakt. Voor de hele grote zware komkommers werd 12 cent per stuk gegeven. Dat is echt ongelofelijk laag. Voor paprika's worden nog een beetje prijzen gemaakt, omdat het seizoen in Spanje wat verlaat is. Er wordt iets meer dan een euro per kilo voor gegeven, maar dat is ook geen onwaarschijnlijke prijs. Er is eigenlijk niet iets op dit moment dat op prijsgebied haalt wat het zou moeten halen. Ook de prei ligt laag, net iets over de 20 cent voor de beste Flandria kwaliteit. Er gaat qua volume wel wat weg, maar omdat de prijzen zo laag zijn, kunnen we er niet veel aan verdienen. Het is moeilijk te voorspellen hoe het de komende weken zal zijn, maar als het goed vriest, kan het marktbeeld natuurlijk weer totaal veranderen. Voor telers met serregroenten was het in ieder geval een verloren jaar."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.