46% van de jongeren van 18 tot 29 jaar zoekt minimaal 1 keer in de week naar informatie over voeding. Dat kan een recept zijn, maar ook informatie over calorieën of tips om gezond te eten. Er wordt ook veel over voeding gepraat, met familie en vrienden maar ook met collega's, op feestjes en op social media. 15% van de jongeren geeft aan elke dag zaken te bespreken omtrent voeding. Dat is bijna twee keer zoveel als andere leeftijdsgroepen (8%). Jongeren zijn ook degenen die het vaakst verward zijn als het om eten gaat. Bijna de helft (48%) geeft aan af en toe of regelmatig in verwarring te raken door gesprekken over voeding. Dat geldt voor 33% van de overige leeftijdsgroepen. Jongeren blijken ook het meest beïnvloedbaar door meningen van anderen. 33% geeft aan anders te gaan denken door gesprekken over voeding. Dit geldt voor 23% van de personen uit andere leeftijdsgroepen.
Lastig onderscheid te maken tussen fabels en correcte informatie
De campagne 'De waarheid op tafel' wil mensen aan de hand van een aantal veelgehoorde stellingen aan het denken zetten over voeding. Internet staat vol met informatie over eten en iedereen lijkt zijn eigen waarheid te hebben. Soms is dat onschuldig, maar er circuleren ook veel verhalen over voeding die een te eenzijdig eetpatroon tot gevolg kunnen hebben. Maar hoe onderscheid je als leek de indianenverhalen van de correcte informatie? De website www.voedingscentrum.nl/dewaarheidoptafel biedt soelaas. Daarop staan twintig stellingen en reacties van het Voedingscentrum. Ook kunnen bezoekers van de site hun eigen eetkwestie waar zij over twijfelen, indienen. De komende maanden zullen er meer thema's worden toegevoegd.Hoe werkt het Voedingscentrum
De stellingen op de campagnepagina's zijn tot stand gekomen op basis van signalen die het Voedingscentrum elke dag opvangt via bijvoorbeeld social media, mails, telefoontjes en gesprekken die aan eettafels worden gevoerd. Bij het formuleren van de reacties op de stellingen en alle andere informatie die het Voedingscentrum verstrekt, is uitgegaan van de heersende wetenschappelijke consensus onder (inter)nationale gespecialiseerde voedingswetenschappers. De site geeft nadere uitleg over de werkwijze van het Voedingscentrum en de totstandkoming van de voedingsadviezen.Het onderzoek 'Informatie over voeding zoeken en bespreken' is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder 1046 Nederlanders van 18 jaar en ouder.