Helft jongeren geregeld in verwarring over gezond eten

Kun je een appel beter schillen omdat je anders bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt? Krijg je puistjes van het eten van varkensvlees? Maar liefst 33% van de Nederlanders is wel eens in verwarring over eten, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Met name jongeren tot 29 jaar geven aan in dubio te zijn: 48% van hen raakt af en toe of regelmatig in de war na gesprekken over wat wel of niet gezond is om te eten. Zij zijn ook de leeftijdsgroep die het meeste informatie zoekt over eten en die het vaakst anders over eten gaat denken. Het Voedingscentrum komt deze informatiezoekers tegemoet met de nieuwe campagne 'De waarheid op tafel', die vandaag van start gaat op radio en internet.

46% van de jongeren van 18 tot 29 jaar zoekt minimaal 1 keer in de week naar informatie over voeding. Dat kan een recept zijn, maar ook informatie over calorieën of tips om gezond te eten. Er wordt ook veel over voeding gepraat, met familie en vrienden maar ook met collega's, op feestjes en op social media. 15% van de jongeren geeft aan elke dag zaken te bespreken omtrent voeding. Dat is bijna twee keer zoveel als andere leeftijdsgroepen (8%). Jongeren zijn ook degenen die het vaakst verward zijn als het om eten gaat. Bijna de helft (48%) geeft aan af en toe of regelmatig in verwarring te raken door gesprekken over voeding. Dat geldt voor 33% van de overige leeftijdsgroepen. Jongeren blijken ook het meest beïnvloedbaar door meningen van anderen. 33% geeft aan anders te gaan denken door gesprekken over voeding. Dit geldt voor 23% van de personen uit andere leeftijdsgroepen.

Lastig onderscheid te maken tussen fabels en correcte informatie

De campagne 'De waarheid op tafel' wil mensen aan de hand van een aantal veelgehoorde stellingen aan het denken zetten over voeding. Internet staat vol met informatie over eten en iedereen lijkt zijn eigen waarheid te hebben. Soms is dat onschuldig, maar er circuleren ook veel verhalen over voeding die een te eenzijdig eetpatroon tot gevolg kunnen hebben. Maar hoe onderscheid je als leek de indianenverhalen van de correcte informatie? De website www.voedingscentrum.nl/dewaarheidoptafel biedt soelaas. Daarop staan twintig stellingen en reacties van het Voedingscentrum. Ook kunnen bezoekers van de site hun eigen eetkwestie waar zij over twijfelen, indienen. De komende maanden zullen er meer thema's worden toegevoegd.

Hoe werkt het Voedingscentrum

De stellingen op de campagnepagina's zijn tot stand gekomen op basis van signalen die het Voedingscentrum elke dag opvangt via bijvoorbeeld social media, mails, telefoontjes en gesprekken die aan eettafels worden gevoerd. Bij het formuleren van de reacties op de stellingen en alle andere informatie die het Voedingscentrum verstrekt, is uitgegaan van de heersende wetenschappelijke consensus onder (inter)nationale gespecialiseerde voedingswetenschappers. De site geeft nadere uitleg over de werkwijze van het Voedingscentrum en de totstandkoming van de voedingsadviezen.

Het onderzoek 'Informatie over voeding zoeken en bespreken' is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder 1046 Nederlanders van 18 jaar en ouder.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.