Gerard Hoekman, Mulder Onions:

"Te hoog ingezet aan het begin van het uienseizoen"

Tholen - De uienexport verloopt momenteel maar moeizaam. "We krijgen de export niet op gang. De prijs zakt iedere dag verder weg", zegt exporteur Gerard Hoekman van Mulder Onions uit Kerkrade. "Aan het begin van het seizoen was er een te hoge verwachting in de markt. Er is te hoog ingezet en daarmee gevaarlijk spel gespeeld en daar betalen we nu met z'n allen de rekening voor."

De exporteur is ook somber gestemd over de komende weken. "Er zijn veel te veel voorraden die opgeruimd moeten worden. In Afrika liggen volop Marokkaanse uien op de markt. Het Verre Oosten krijgt volop Chinese aanvoer en Brazilië - waar vorig jaar in deze periode veel heenging - zit op een prijs waarbij we niet meekunnen", somt Gerard op. "Dat schiet al met al niet op. In de eerste helft van het seizoen moet je zorgen dat je volumes draait, dan komen de afnemers in de tweede helft naar je toe. Nu gaan er wat verloren vrachtjes weg naar Europese bestemmingen, het Verre Oosten en Midden-Amerika, terwijl je normaal klappers moet maken in deze periode."

De baalprijs is, afhankelijk van de sortering, inmiddels gedaald naar een prijs van 18 tot 23 cent. "De vraag is waar de bodem zit. Als de prijs iedere dag lager is, werkt dat niet bepaald vertrouwen bij de afnemers. De kwaliteit van de uien is gelukkig beter dan vorig jaar. Er wordt wel hard geroepen dat we minder uien hebben, maar 5% minder uitval en een lagere export kan snel nivellerend werken op de te exporteren volumes ten opzichte van vorig jaar", besluit de exporteur

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.