Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoolfruitproject ‘Tutti Frutti’ vier 10-jarig bestaan

'Tutti Frutti' bestaat 10 jaar. Op deze verjaardag lanceren het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo's met steun van de Vlaamse overheid en VLAM een jaar vol feestelijkheden voor alle kleuter- en lagere scholen in Vlaanderen. In heel wat scholen is het Vlaamse schoolfruitproject uitgegroeid tot een vaste waarde. Zo schrijven er jaarlijks gemiddeld 1.250 scholen in, goed voor meer dan 240.000 leerlingen. Dankzij Tutti Frutti bieden 8 op de 10 Vlaamse basisscholen regelmatig fruit aan, waarvan 1 op 10 zelfs dagelijks. Het bewijs dat Tutti Frutti letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afwerpt.

Vaste fruitdag werkt

Het schoolfruitproject Tutti Frutti wil door een wekelijkse fruitdag op school de consumptie van fruit en groenten bij kinderen en jongeren doen toenemen. De voorbije 10 jaar deden telkens zo'n 1250 Vlaamse scholen mee en werden meer dan 240.000 leerlingen bereikt.



Uit de driejaarlijkse bevraging van het VIGeZ over het gezondheidsbeleid op school blijkt bovendien dat steeds meer scholen dankzij Tutti Frutti regelmatig vers fruit aan hun leerlingen aanbieden. Zo hadden 4 op 10 scholen in 2006 een regelmatig aanbod van vers fruit, in 2009 was dit gestegen naar 6 op 10 scholen. Uit de nieuwste bevraging, die later dit najaar zal worden voorgesteld, blijkt dat in 2012 al 8 op 10 scholen regelmatig fruit aanbieden. Eén school op 10 heeft zelfs een dagelijks aanbod. Een duidelijk bewijs dat de langdurige implementatie van het project zijn effect niet mist.

Tutti Frutti is meer dan 1 keer per week fruit eten
Het succes van Tutti Frutti schuilt in het feit dat dit project verder gaat dan eenmaal per week een stuk fruit eten op school. De meeste scholen gebruiken Tutti Frutti als opstap naar een uitgebreider beleid rond gezonde voeding. Sommige scholen staan zelfs al zo ver dat elke schooldag een fruitdag is en het meebrengen van fruit als tussendoortje vanzelfsprekend is geworden. Dit is ook wat de initiatiefnemers met Tutti Frutti willen bereiken.

"Het gaat ook om het samen eten van fruit en groenten, waarbij de kinderen elkaar aanmoedigen om te proeven. Zo leren ze verschillende soorten fruit en groenten beter kennen. Ook het effect van de leerkracht of directeur die het goede voorbeeld geeft is niet te onderschatten. Dit geldt uiteraard ook voor de ouders. Hoe meer ook zij vertrouwd raken met het idee van fruit als het ideale tussendoortje, hoe meer effect het project kan hebben", zegt Loes Neven van het VIGeZ.

"Het betrekken van de ouders is één van de grootste uitdagingen van het project, vooral dan in het bereiken van kansengroepen. Dat Tutti Frutti ook een rechtstreeks effect heeft op de attitude van ouders tegenover fruit is trouwens een uniek gegeven binnen een gezondheidsproject," aldus Loes Neven.

Vlaanderen is trendsetter

Vlaanderen is een trendsetter in Europa op het gebied van schoolfruit. In het schooljaar 2003-2004 lanceerden de Logo's (Lokaal Gezondheidsoverleg) en VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) Tutti Frutti in de Vlaamse scholen. Op initiatief van de Vlaamse regering (beleidsdomeinen Landbouw en Visserij; Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Onderwijs en Vorming) en met steun van Europa en de groente- en fruitsector (VLAM, via het All Day Long-project) is er vanaf 2009 een subsidie beschikbaar als bijkomende stimulans voor de scholen. Hierdoor is de prijs van het wekelijkse stuk fruit op school veel lager dan hetzelfde stuk fruit in de winkel.

Intussen lopen er ook in 22 andere Europese landen gelijkaardige schoolfruitacties. En met succes. Europa denkt eraan om het budget dat wordt vrijgemaakt voor de schoolfruitprogramma's te verhogen van 90 naar 150 miljoen euro. De concrete gevolgen hiervoor voor Vlaanderen zijn nog niet gekend.

Wedstrijd zet goede voorbeelden in de kijker
Op deze 10de verjaardag zal Jommeke, het gezicht van de schoolfruitcampagne, in het najaar 5 scholen bezoeken die Tutti Frutti met succes in hun gezondheidsbeleid kaderen.

Deze goede voorbeelden kunnen ook andere scholen inspireren en motiveren om werk te maken van een integraal gezondheidsbeleid. Ze vormen ook de aanloop naar een klassenwedstrijd: vanaf 15 oktober krijgen scholen de kans om originele initiatieven rond groenten en fruit in beeld te brengen. Een jury zal 10 winnaars selecteren die bij de afsluiting van het feestjaar worden beloond met een mooi prijzenpakket. Inschrijven voor het project zelf kan nog tot en met 15 oktober.

www.fruit-op-school.be

Publicatiedatum: