Kan werklast met twee derde verlagen

Robot voor het plukken van aardbeien

Er is in Japan een robot onthuld die rijpe aardbeien plukt en de ontwikkelaar zegt dat het de werklast met twee derde zou kunnen verlagen. Het apparaat, dat elke acht seconden een stuk fruit kan verzamelen, gebruikt drie camera's om te bepalen welke aardbeien klaar zijn om te plukken voor het een arm uitsteekt die het fruit in een mand stopt. De robot van twee meter beweegt op rails tussen rijen aardbeien, die in Japan normaal in verhoogde plantenbakken in kassen worden geteeld.

"Het berekent de mate van rijpheid aan de hand van de kleur van de aardbei, die het met twee digitale camera's observeert", zei Mitsutaka Kurita, een ambtenaar van Shibuya Seiki, die de machine ontwikkelde. "Het gebruikt ook de beelden van de twee camera's om de afstand tot het doel te berekenen en benadert dan de aardbei in kwestie." Een derde camera neemt dan een gedetailleerde foto van het fruit, die het gebruikt voor de uiteindelijke berekening.

"De aardbeienteelt is zeer arbeidsintensief en vereist twee keer zoveel input als de teelt van tomaten en komkommers. Deze robot kan twee derde van de aardbeien 's nachts oogsten, wanneer de telers slapen", aldus de heer Kurita. "De teler kan dan de rest van de aardbeien plukken, waar de robot niet bij kwam", zei hij.

De robot zal vroeg volgend jaar worden verkocht voor ongeveer €37.000.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.