"Commissionair Richard Bolle: "Ik verwacht eerder 20% dan 12% minder"

VTA proefrooiing uien: totale productie 12% lager dan vorig jaar

VTA organiseerde deze maand onder haar leden een proefrooiing uien volgens een vastgesteld protocol. Om een goede vaststelling te krijgen van wat wordt geoogst voeren de leden deze proefrooiing veelal uit na het rooien van de uien. Deze opbrengstmeting wordt dus niet in een vaste week uitgevoerd, maar er wordt gekeken naar het moment dat telers een aanvang maken met oogsten en inschuren. Om te komen tot een vertaling van de monsters naar een opbrengst in tonnen per ha, past VTA een vaste aftrekpost toe van 15% voor spuitsporen, kopakkers, etc.. De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 57 ton per hectare, dit is 16% lager als de hectare-opbrengst van vorig jaar. De grofte van de uien is eveneens behoorlijk lager dan vorig jaar.De kwaliteit van de uien die tot nu toe zijn geoogst is goed te noemen. Met een groei van het areaal zaaiuien van ruim 4% t.o.v. 2012 en een gemiddelde opbrengst per ha van 57 ton zal de totale productie naar verwachting ruim 12% kleiner zijn dan vorig jaar. Met de lagere totaalproductie en de goede kwaliteit van de uien daarbij in aanmerking nemend, zijn de afzetvooruitzichten voor oogst 2013 goed. VTA ziet het komende afzetseizoen dan ook positief tegemoet.

Reactie Richard Bolle
In een reactie zegt commissionair Richard Bolle dat hij persoonlijk denkt dat er minder uien voorradig zijn dan de door VTO geprognosticeerde 12%. " Ikzie meer in 20% minder dan 12% minder.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.