Vooral meer naar Europa

Export Chileense appelen dit jaar 5% groter

De Chileense appeloogst zou het lopende seizoen 2012/13 (afzet 2013) iets kleiner geweest zijn dan vorig seizoen maar de export zal naar verwachting 5% groter zijn en met 800.000 ton even groot zijn als in 2011. In 2010 bereikte de Chileense appelexport een hoogtepunt met meer dan 840.000 ton. De verwachting van de grotere export is gebaseerd op gegevens van de Chileense douane. Volgens
die bron is er in de periode januari t/m juli 5% meer uitgevoerd dan in dezelfde periode van 2012.

Nederland is na de Verenigde Staten de tweede af nemer. Volgens de gegevens van de Chileense douane zou er zelfs bijna 50% meer naar Nederland zijn verscheept. Op basis van Eurostat-data blijkt dat er ook wel meer Chileense appelen in Nederland zijn ingevoerd (bijna 30%) maar niet zoveel meer als de Chileense douane aan geeft. Overigens geeft ook de Amerikaanse importstatistiek aan dat de groei wat minder groot is dan de Chileense douane aan geeft.

Minder naar buurlanden
Wat opvalt is dat vooral de afzet naar de buurlanden op het Zuid Amerikaanse continent dit seizoen zijn achter gebleven bij het vorige. In volgorde van belangrijkheid zijn dat: Columbia, Ecuador, Peru, Venezuela, Brazilië en Bolivia. Verder is er ook minder gegaan naar Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. De daling in de eerste helft van dit jaar wordt ook bevestigd door de Russische importstatistiek.

Hogere prijs
De groter vraag uit Nederland (West Europa) vind z'n verklaring in de groter vraag en daardoor hogere prijs. Zowel de Chileense exportstatistiek als de Nederlandse import volgens Eurostat laat zien dat de prijs van Chileense appelen dit een kwart hoger was dan vorig jaar.Bijna de helft Royal Gala
Gala is veruit het belangrijkste Chileense exportras. In de periode januari t/m juli van dit jaar was het aandeel van dit ras in de totale export 45% (jaar 2012 42%). Granny Smith was goed voor 15%. Het derde exportras is Richared Delicious. Fuji en Breaburn volgen daarna met aandelen (in 2012) van resp. 8 en 2%. Gala is ook bij de export naar Nederland het belangrijkste ras maar het aandeel is met ongeveer een kwart (in 2012) relatief minder belangrijk. Granny Smith en Breaburn zijn voor de export naar Nederland relatief belangrijker. Ongeveer de helft van de Chileense export van Breaburn gaat richting Nederland.

Klik hier voor alle achtergrondinformatie

Voor meer informatie:
Fruit & Vegetable Facts
Jan Kees Boon
+31 6 54 687 684
www.fruitandvegetablefacts.com
jankeesboon15@gmail.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.