"Jan van Luchene, Bruwier Potatoes: "12,50 voor 50 ton is mooie prijs"

"Ondanks alle berichten verwacht ik een normaal aardappelseizoen"

Tholen - Het aardappelseizoen begint langzaam op gang te komen. Toch is de situatie voor velen nog vrij onduidelijk. Dit vertelt Jan van Luchene van Bruwier Potatoes. "De situatie in Europa is een beetje wazig. Er wordt heel veel gesuggereerd dat de opbrengsten allemaal gaan tegenvallen en dat de gewichten nog minder zouden zijn dan vorig jaar. Maar daar tegenover staan onze proefrooiingen die een goede opbrengst tonen : in week 37 hadden we gemiddeld 49 ton in Bintje 35/+ en 53 ton in Fontane 35/+. Ook van mijn collega's in Vlaanderen hoor ik dat de opbrengst goed is. Soms weet ik niet wat ik aan moet met deze wisselende informatie. Er zijn zelfs mensen van industrie die naar mij bellen om te vragen hoe het zit. Er is veel onduidelijkheid en ik heb soms de indruk dat er wat manipulatie is."Goede opbrengsten
Volgens Jan zijn er ook mensen die beweren dat ze dit seizoen rond de 20 euro zal worden betaald. "Daar geloof ik dan weer niet in. Onze eigen opbrengsten liggen op een goed gemiddelde en dat zijn feiten. De opbrengsten voor Bintje benaderen de 50 ton per hectare en dat is gewoon heel goed. Wij zijn volop aan het oogsten op dit moment. Het is soms wel wisselvallig qua resultaten omdat er wat zwakke percelen bijzitten. Maar dat heb je elk jaar. Als je hier 12,50 krijgt uitbetaald voor 50 ton dan heb je het goed gedaan. Ik denk dat elke teler daar wel voor wil tekenen. Ik verwacht dat de prijzen rond dit niveau zullen blijven schommelen. Zo tussen de 10 en 15 euro, maar geen 20 euro zoals sommigen zeggen."Elk Europees land
Bruwier Potatoes levert aan de Belgische industrie en exporteert naar verschillende landen in Europa. "De Belgische industrie is zodanig groot geworden dat we als Belgische leverancier niet meer zo ver hoeven te rijden om meer afzet te halen. Alle afnemers zitten hier. Het andere deel van onze doelgroep, de versmarkt, is eigenlijk elk Europees land. We zijn momenteel concreet op Tsjechië en Slowakije bezig. Daarnaast krijgen we uit Oost Europa en West-Afrika nog wat aanvragen. De prijs voor een baal ligt rond de 22/23 euro en ik heb de indruk dat dit voor deze bestemmingen vrij duur is zo vroeg op het seizoen. Als de baalprijzen op dit niveau blijven zal het moeilijk worden om voor Kerst veel te plaatsen. Tsjechië lukt nu, maar dat heeft denk ik meer te maken met speculaties op de Tsjechische markt dan met ons. Daar wacht men op hogere prijzen en telers speculeren en wachten met verkopen. Hierdoor ontstaat er behoefte en vragen ze ons om aardappelen. Na Nieuwjaar verwacht ik een markt die zich normaliseert."

"Gezien de verwachtingen van iedereen zal de moeilijkste periode misschien november of december worden, als alles binnen in opslag ligt. Dan zullen telers moeilijk aanbod geven. Na nieuwjaar zal de markt zich waarschijnlijk noodgedwongen normaliseren. Maar dat is mijn vermoeden natuurlijk", benadrukt Jan. "Na de recente 3 extreme jaren denk ik dat de hele sector, zowel teler als industrie, met een normaal seizoen gebaat is. Mét prijzen die rond de contractprijzen liggen, en ik denk dat we daar dit seizoen naartoe gaan. Als je weer gigantische prijzen gaat krijgen, riskeer je toch om een deel van de markt te verliezen. Daar is niemand op lange en middellange termijn mee gebaat", besluit Van Luchene.

Voor meer informatie:
Jan van Luchene
Bruwier Potatoes n.v.
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T +32 56 61 33 33
F +32 56 61 30 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.