Tomatentelers Prominent en gemeente Den Haag slaan handen ineen

FETfit educatieprogramma leert jeugd gezonder te leven

Kinderen al op jonge leeftijd vertellen over gezonde voeding en ze stimuleren om te bewegen blijft belangrijk. Daarom is de afdeling NME van gemeente Den Haag met Prominent tomatentelers en Jeugd Bakkie Fietsen een educatieproject gestart. Het FETfit programma leert kinderen op een speelse wijze gezonder te leven. Op woensdag 2 oktober aanstaande geeft Ingrid van Engelshoven als wethouder van Onderwijs voor gemeente Den Haag de officiële aftrap.

"Op dit moment geeft de afdeling Natuur en Milieueducatie (NME) van gemeente Den Haag kinderen uit groep 7 en 8 al tuinbouwlessen, maar er miste nog een connectie met de echte wereld van het grootschalig telen van groente", vertelt Mariette Nijssen als consulent bij NME. "Vanuit die behoefte is deze unieke samenwerking met telers van Prominent tomaten en Jeugd Bakkie Fietsen ontstaan. Onderdeel van het FETfit programma is het bezoek aan buurgemeente Westland. Kinderen rijden onder begeleiding van een gids op een fiets van 'Bakkie fietsen', bezoeken vier of vijf kwekerijen en krijgen bij ieder bedrijf verse groenten mee die ze in hun 'bakkie' voorop de fiets verzamelen."

Officiële start
Op woensdag 2 oktober wordt het educatieprogramma FETfit – dat staat voor Fietsen, Eten en Tuinbouw – officieel in gebruik genomen. In het bijzijn van een groep kinderen van basisschool de Zonnebloem verricht wethouder Ingrid van Engelshoven van Onderwijs hiervoor de officiële aftrap. "De leerlingen van deze Haagse basisschool maakten in een eerder stadium al kennis met het digitale lesprogramma en de bijbehorende bouwstenen", vertelt Nijssen. "Het is fantastisch dat zich voor dit schooljaar inmiddels 18 klassen hebben aangemeld en samen met GGD Den Haag hopen we nog meer scholen te bereiken."

Bouwstenen en leerdoelen
Naast dat gezonde voeding via het digitale schoolbord programma als thema in de klas aan bod komt, biedt FETfit nog meer 'bouwstenen'. Na de fietstocht door het Westland kan er onder begeleiding van een kok gekookt en geproefd worden. Zo ervaren kinderen hoe leuk en gemakkelijk het is om gezond te eten. Ook kan een leerkracht een komkommerplant voor in de klas bestellen, inclusief tips van een gastdocent van NME. "Maar het educatieprogramma is niet alleen leuk, FETfit draagt ook bij aan de leerdoelen die in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) door SLO zijn vastgesteld. En dat maakt het voor basisscholen nog interessanter om deel te nemen", aldus Nijssen.

Meer weten?
Haagse basisscholen die willen deelnemen, kunnen zich melden bij afdeling Natuur en Milieueducatie (NME) van gemeente Den Haag. Mocht het alleen gaan om de digiles van FETfit, dan kan men hiervoor ook terecht bij Prominent. Kijk voor meer informatie op www.prominent-tomatoes.nl, www.denhaag.nl/nme of neem contact op met GGD Den Haag.

Prominent educatieprogramma FETfit is ontwikkeld in samenwerking met Prominent Tomaten (Coöperatie DOOR), Jeugd Bakkie Fietsen, de Braadslee, Plantenkwekerij Vreugdenhil, Gemeente Den Haag afdeling NME en GGD Den Haag.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.