Servië: 83.000 ton frambozen is niet genoeg

Belgrado - Frambozen zijn de exporttopper van Servië. Jaarlijks produceert men in het land 83.000 ton frambozen. Dat is echter niet genoeg, zeggen de verantwoordelijken die de productiewaarde van 120 miljoen dollar willen verviervoudigen.
 
Frambozen worden in Servië het "rode goud" genoemd. Geen wonder, want Servië is na Rusland en Polen de op twee na grootste frambozenexporteur ter wereld. Maar tevreden is men hier nog lang niet mee. De vereniging van frambozenproducenten eiste eerder deze maand dat de export van de frambozen gecentraliseerd wordt en dat er een exportprijs wordt vastgelegd. Hierdoor en door geëiste strengere controles moeten dumpingprijzen bij de koelhuizen verhinderd worden, aldus de vereniging.
 
Het potentieel van de vruchten voor de Servische landbouw beoordelen experts als enorm. De Servische frambozenproducenten zouden tussen de 400 en 500 miljoen Amerikaanse dollar (299 tot 374 miljoen euro) kunnen verdienen, zo schatte Vojislav Stankovic, landbouwadviseur van de Servische Economische Kamer, afgelopen zomer.
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.