Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Phytophthora-verordening werkt

Sinds de invoering van het Masterplan Phytophthora in 1998 geeft de sector extra aandacht aan naleving van de Phytophthora-verordening. Het gaat daarbij vooral om het afdekken van aardappelafvalhopen en het bestrijden van excessieve haarden en aardappelopslag. Het project is weliswaar beëindigd, maar de handhaving ging door als onderdeel van de reguliere activiteiten van het Productschap Akkerbouw. Ook het afgelopen teeltseizoen heeft NAK weer namens het productschap de controles uitgevoerd. In totaal werden 724 controles op afvalhopen uitgevoerd, 164 op haarden en 116 op aardappelopslag.

Van die controles werd een klein deel uitgevoerd op grond van een 'derdemelding' bij het meldpunt: 22 voor afvalhopen, 11 voor excessieve haarden en 3 voor aardappelopslag. Dat is wel van belang, omdat blijkt dat een melding van een situatie in elk geval navolging krijgt, al is dat soms voor de aanmelder niet altijd even duidelijk. Verdeeld over alle provincies werden er respectievelijk 46, 6 en 7 gele kaarten uitgereikt voor overtredingen van de zelfopgelegde regelgeving voor afvalhopen, haarden en opslag. Het blijkt dat sommigen nog wel eens vergeten dat er regels voor opgesteld zijn om infectiehaarden voor de omgeving zo veel mogelijk te voorkomen.

Dat er veel draagvlak is om aan de verordening mee te werken, blijkt vervolgens uit het aantal rode kaarten dat werd uitgedeeld: slechts één rode kaart werd uitgedeeld en wel voor een niet-afgedekte afvalhoop. Na de waarschuwing in de vorm van een gele kaart wordt bijna door iedereen direct actie ondernomen om het probleem op te lossen. Dat is een prachtig resultaat en onderstreept andermaal dat de aanpak, waarvoor de sector gekozen heeft met gele en rode kaarten, heel goed werkt. Het doel om besmettingshaarden voor de omgeving op te ruimen wordt effectief gerealiseerd en de beboeting omdat er overtredingen worden vastgesteld blijft beperkt tot een minimum.

Controlecijfers en resultaten van gele en rode kaarten van voorgaande jaren vanaf 2009 zijn van dezelfde orde. Er worden redelijk wat controles uitgevoerd en waarschuwingen in de vorm van een gele kaart uitgedeeld. De uiteindelijke bekeuring van overtreders blijft in alle jaren beperkt tot een minimaal aantal. Omdat de cijfers jaarlijks vergelijkbaar zijn, kan ook geconcludeerd worden dat het gekozen handhavingsniveau gecontinueerd moet worden om de prima naleving van de Phytophthora-verordening te waarborgen voor de toekomst. Maar met de afbouw van de productschappen is de continuïteit allerminst zeker.

Het is inmiddels wel zeker dat de Phytophthora-verordening onderdeel is van het pakket aan teeltmaatregel wat door het Ministerie van EZ wordt overgenomen. Echter, hoe de naleving gecontroleerd gaat worden en op welke manier de sector zelf daar aan zet zal zijn, is nog niet duidelijk. Er wordt gewerkt aan een kader om daaraan vorm te geven. De NAV, NAJK en vakgroep LTO Akkerbouw hebben aangegeven een producentenorganisatie te willen vormen, die daarin een rol kan spelen. De details zijn echter nog lang niet duidelijk, en het zijn juist de details die van belang zijn om continuïteit van de naleving te behouden met ruim draagvlak onder de akkerbouw bedrijfsgenoten.


Bron: LTO Noord
Publicatiedatum: